Acord de înfrățire între municipiul Iași și municipiul Cahul

Acord de înfrățire între municipiul Iași și municipiul Cahul

Municipiul Iași s-a înfrățit cu municipiul Cahul. Semnarea Acordului de înfrățire a avut loc sâmbătă, 27 martie, în ziua când s-au împlinit 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Primăria Municipiului Iași. La manifestare au fost prezenți, susținând și discursuri, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, primarul Municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, ÎPS Mitropolit Teofan, ES Episcop Iosif Păuleț, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și alți invitați.

Acordul presupune realizarea unor proiecte comune în domeniile cultural, economic, educațional ș.a. Oficialii au declarat că prin intermediul acestuia, cele două municipii își vor manifesta dorința comună de unificare între România și Republica Moldova.
Tot sâmbătă, anterior semnării Acordului, oficialitățile menționate au participat la Bârnova la o serie de evenimente organizate la mormântul marelui patriot Ion C. Inculeț. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și slujba de pomenire pentru semnatarul Declarației Unirii în numele Sfatului Țării și ceilalți membri ai Sfatului Țării care au votat Unirea Basarabiei cu România, au urmat depunerea de coroane, oferirea de distincții unor personalități din Basarabia rezidente în Iași, defilarea Gărzii de Onoare și scurte luări de cuvânt din partea organizatorilor și invitaților.
Înfrățirea celor două orașe a fost aprobată de Ministerul Român al Afacerilor Externe și de către Consiliul Local Iași. De menționat că municipiul Cahul este înfrățit și cu municipiul Vaslui, alte localități de dincolo de Prut.

Ion Doru

You May Have Missed