Reflecții după o masă rotundă pe tema violenței împotriva femeilor

Reflecții după o masă rotundă pe tema violenței împotriva femeilor

Catedra de Istorie și Teorie a Educației din cadrul Facultății de Științe Umaniste și Pedagogice a Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Cahul a găzduit, la 25 noiembrie, o masă rotundă consacrată lansării ediției ordinare, a 16-a la număr, a Campaniei Naționale „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.

Evenimentul a adunat în aceeași sală nu numai studenți, masteranzi și profesori, dar și reprezentanți ai structurilor publice, inclusiv ai organelor de drept, membri ai organizațiilor nonguvernamentale, responsabili de combaterea unui asemenea fenomen rușinos pentru o societate democratică.

File din istoria recentă

La 25 noiembrie, în temeiul Rezoluției 54/134 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, marcăm anual Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor, pentru a spori gradul de conștientizare al populației asupra faptului că femeile și fetele din întreaga lume sunt supuse violurilor, agresiunilor fizice și altor forme de violență, inclusiv în familii.
Tema actualei Campanii Naționale este „Uniți/te prin activism pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”. Participanții la masa rotundă de la Universitatea din Cahul au încercat să scoată la iveală rolul important al mai multor autorități statale, dar și al diferitelor structuri ale societății civile în prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, precum și în mobilizarea unui număr cât mai mare de oameni pentru a sprijini eforturile de combatere a violenței.

O statistică tristă

Datele statistice prezentate în cadrul mesei rotunde indică o situație tristă. Astfel, fiecare a treia femeie din țara noastră este supusă unei anumite forme de violență. 95 la sută din cazurile de violență sunt săvârșite de către bărbați și îndreptate asupra femeilor. În Republica Moldova, una din două femei a fost victimă a violenței fizice, psihologice sau sexuale din partea soțului ori a partenerului pe parcursul vieții. Mai mult ca atât, o treime din victimele violenței domestice niciodată nu au raportat cazurile de agresiune la care au fost supuse.
O stare de lucruri destul de complicată se atestă și în raionul Cahul, unde, în perioada de pandemie provocată de coronavirus, conform datelor Inspectoratului de Poliție din municipiu, numărul cazurilor de violență în familie raportate a crescut cu 28 de procente.
Un factor care ar putea diminua fenomenul este, în opinia participanților la întrunire, consolidarea în societate a unei poziții de intoleranță față de violență și stimularea raportării pe orice căi a acestor cazuri.
Dacă sunteți victimă a violenței sau martor al aplicării violenței asupra femeilor și fetelor, denunțați aceste cazuri la linia fierbinte „Telefonul de încredere pentru femei” – 08008 8008 ori la Serviciul de Urgență 112.
Ar mai trebui de menționat că, fiind lansată la 25 noiembrie 2022, actuala Campanie Națională „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” se va încheia la 10 decembrie curent, în Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed