foto: trm.md
Administrația publicăȘtiri pe scurt

Oficial e stare de urgență: Restricțiile noi anunțate în Republica Moldova

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi a susținut un briefing de presă privind instituirea stării de urgență, care a fost votată ieri de către deputații PSRM și cei din platforma parlamentară Pentru Moldova, transmite stiri.md.

În cadrul briefingului Ciocoi a anunțat noi restricții ce au fost luate la ședința Comisiei Situații Excepționale, printre care:

  1. Dacă un agent economic încalcă măsurile de sănătate publică sau hotărârile CNESP și aceasta influențează răspândirea virusului – se suspendă activitate acesteia pentru perioada stării de urgență.
  2. Situația instituțiilor de învățământ- în localitățile în care incidența de 100 de infectări la 100.000 de persoane se menține vor continua să desfășoare activitățile la distanță, excepție fac grădinițele.
  3. Se interzice circulația persoanelor de la ora 23:00 până la ora 5:00 în orașele Chișinău și Bălți, din 3 aprilie 2021.
  4. Se interzice circulația persoanelor în locurile publice (parcuri, alee, terenuri sportive și terenuri de joc etc.).
  5. Toate persoanele care se află înafara domiciliului, obligate să dețină un act care le confirmă identitatea.
  6. Se stabilește regim special de muncă pentru tot teritoriul țării: maxim 30 % din personal va fi antrenat pentru munca la birou.
  7. Se interzice desfășurarea tuturor manifestațiilor în masă.
  8. Se interzice întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze prin deconectarea locurilor de consum sau să aplice penalități pentru consumatorii casnici care au facturi restante.
  9. Moratoriu asupra controalelor de stat planificate, până la 31 mai, excepție ANRE și ANSA.
  10. SIS va face lista website-urilor care promovează știri false și va lua măsuri.

Starea de urgență adoptată de Parlament cu 52 de voturi va fi impusă în perioada 1 aprilie – 30 mai inclusiv.

Nicoleta Lisevici