Covid-19 nu a dispărut. Specialiștii recomandă să fim vigilenți

Covid-19 nu a dispărut. Specialiștii recomandă să fim vigilenți

Pandemie „falsificată”, restricții „la comanda lui Gates” sau măști purtate la discreție. Sunt doar câteva din informațiile pe care le propagă în localitățile pe care le conduc unii dintre primarii țării noastre. Potrivit unui reportaj realizat de echipa stopfals.md, unii primari par să sfideze cifrele îngrijorătoare de infectări și propagă în comunități tot felul de teorii ale conspirației.

De exemplu, primarul comunei Sadâc din raionul Cantemir este de părere că pandemia ar fi „falsificată”. Recent, primăria acestui sat a procurat un autoturism nou, în valoare de circa 300 de mii de lei. Întrebat de jurnaliștii de la stopfals.md dacă automobilul era prioritar în contextul pandemiei din țară și a bugetelor austere, primarul a declarat că „nu se va uita la restricțiile impuse de Bil Gates, care ar da comenzi cu privire la felul în care este gestionată pandemia”.
O părere sceptică are și primara comunei Bălășești, raionul Sângerei, Elena Neaga: ea consideră că pandemia a fost, de fapt, „născocită”. Și primarul comunei Țareuca, raionul Rezina, Ghenadie Gaidibaidi, susține că pandemia ar fi fost creată artificial, chiar dacă și el a fost infectat cu Covid-19 la un moment dat.
De cealaltă parte, Tatiana Badan, primara comunei Selemet din raionul Cimișlia și președinta Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM), este convinsă că atât autoritățile publice centrale, cât și cele locale trebuie să fie responsabile în acțiunile lor, deoarece sunt un exemplu pentru cetățeni.
După cum precizează agora.md, în ultimele două zile Moldova bate anti-recorduri la capitolul infectare cu coronavirusul de tip nou: infectați – 226.521, vindecați-201.769, decedați – 4.827. Pe parcursul zilei de 28 martie, alte 42 persoane au murit din cauza noului Covid-19. Bilanţul deceselor a ajuns la 4827. Totodată, Ministerul Sănătăţii a comunicat că 339 de persoane infectate sunt în stare extrem de gravă, 71 pacienți sunt conectați la aparatele de respirație asistată.

Ion DORU

You May Have Missed