Sănătate

Mișcarea este viață!

Ziua Mondială a Mișcării pentru Sănătate este un eveniment internațional de promovare a activității fizice, ca beneficiu în prevenirea bolilor netransmisibile. Este vorba de activități recreative, mersul pe jos, întinderea, dansul ș.a.,care previn bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și mai multe tipuri de cancer, ajută la prevenirea hipertensiunii, la menținerea unei greutăți corporale normale, îmbunătățesc sănătatea mintală, calitatea vieții și bunăstarea.

Modalitățile populare de a fi activ includ: mersul pe jos, mersul pe bicicletă, sportul, recreerea activă, jocurile și pot fi realizate de toată lumea. Estimările globale actuale arată că 1 din 4 adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă mișcare. Mai mult, pe măsură ce țările se dezvoltă economic, nivelurile de inactivitate cresc și pot ajunge până la 70%, din cauza schimbării modelelor de transport, a utilizării sporite a tehnologiei pentru muncă și recreere, a valorilor culturale și a comportamentelor sedentare în creștere.
Mai mult de 25% din populația adultă din lume (1,4 mlrd. de adulți) e insuficient activă. Aproximativ 1 din 3 femei și 1 din 4 bărbați nu fac suficientă activitate fizică. Cifrele recente din statele membre ale UE indică faptul că 6 din 10 persoane cu vârsta de peste 15 ani nu fac niciodată sau rareori exerciții fizice sau practică sport, mai mult de jumătate nu se angajează niciodată sau rareori în alte tipuri de activități fizice, cum ar fi ciclism, dans sau grădinărit. Mai mult de 10% din populația adultă (cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani) din R. Moldova au un nivel scăzut de activitate fizică, față de recomandările OMS – cel puțin 2,5 ore de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână sau echivalentul acesteia. Inactivitatea fizică este unul dintre principalii factori de risc pentru sănătate și se estimează că se atribuie unui milion (!) de decese (circa 10% din total) pe an, în regiunea europeană a OMS. Până la 5 mln. de decese pe an ar putea fi evitate dacă populația globală ar fi mai activă. Persoanele care-s insuficient de active au un risc crescut de deces, cu 20% până la 30%.
Câtă activitate fizică e recomandată? Pentru 24 de ore: copii sub 5 ani: (0-1an) – prin joc interactiv bazat pe podea; mai mult e mai bine; pentru cei care nu-s încă mobili, aceasta include cel puțin 30 min. în poziție predispusă (pe burtă) în timp ce este treaz; să nu fie ținuți mai mult de o oră în cărucioare, scaune înalte sau legat pe spatele unui îngrijitor; să doarmă 14-17 ore (0-3 luni) sau 12-16 ore (4-11 luni). (1-2 ani): să petreacă cel puțin 180 min. o varietate de activitate fizică de orice intensitate, pe parcursul zilei; să nu se afle mai mult de o oră în cărucioare, scaune înalte sau legat pe spatele unui îngrijitor. Pentru copiii de un an, vizionarea la TV sau videoclipuri, jocul pe computer nu e recomandat! Pentru cei de doi ani, vizionarea la TV nu trebuie să depășească jumătate de oră; când e sedentar, sunt încurajate lecturi și povestiri cu un îngrijitor; să aibă11-14 ore de somn de bună calitate, regulat și ore de trezire. (3-4 ani):180 min. în activități fizice de orice intensitate, dintre care cel puțin 60 min. moderate pe parcursul zilei ș.a.m.d.
Persoanele cu boli cronice (hipertensiune, diabetul de tip 2, supraviețuitorii cancerului) ar trebui să facă cel puțin 150–300 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată. Ori de câte ori e posibil, alegeți să mergeți cu bicicleta – la școală sau la serviciu. Dacă faceți naveta cu transport public, alegeți să coborâți cu o stație sau două stații înainte și să mergeți pe jos. Alegeți scările, nu liftul! Deriticarea, dansul și grădinăritul sunt recomandate. O scurtă pauză la locul de muncă, 3-5 min. de mișcare fizică, cum ar fi mersul sau intinderi va ajuta la relaxarea musculară, ameliorarea tensiunii mentale și îmbunătățirea circulației sângelui și a activității musculare. Mișcarea întărește sistemul imunitar – ne protejează de virusul pandemic al infecției cu Covid-19!

Dumitru VRABIE,
medic-coordonator la Centrul Sănătate Publică Cahul (raionul Cantemir)