Gripa – un dușman perfid

Gripa – un dușman perfid

Gripa sezonieră rămâne o problemă de sănătate publică majoră, manifestându-se prin forme grave cu complicații și decese. Actualmente în R.Moldova morbiditatea prin gripă, infecții acute a căilor respiratorii superioare (IACRS) este sub pragul epidemiologic.

Pentru prevenirea cazurilor de gripă și protejarea contigentelor cu risc sporit de îmbolnăvire cu gripă și este anunțat sezonul de vaccinare cu vaccinul tetravalent, pentru 4 tulpine de virus gripal. În context, îndemnăm cetățenii să vină la punctele vaccinale, pentru a se proteja de complicații și deces de gripă. Gripa sezonieră poate afecta persoanele tinere sănătoase, deaceea vaccinarea e un beneficiu pentru fiecare cetățean. Contraindicarea vaccinării o au puține persoane, în temei alergice la ouă de găină sau alte substanțe, care se găsesc în vaccin. Imunitatea apare la a 24-a zi și se menține timp de 1 an.
Vaccinarea e întotdeauna un act medical însoțit de aspecte emotive ale cetățenilor, care pe bună dreptate cer asigurări ca vaccinurile să fie sigure și efective. E important să înțelegem că o persoană vaccinată și protejează nu numai propria sănătate, ci și a celor din jur! Unui risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor postgripale sunt expuși lucrătorii medicali, copiii cu maladii cronice, gravidele, asistenții sociali, pedagogii, polițiștii ș.a.Vaccinul antigripal a fost aplicat pe parcursul a mai mult de 60 ani și e considerat printre cele mai inofensive vaccinuri. Campania de vaccinare continuă, toate persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire sunt îndemnate să se vaccineze contra gripei. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), pentru monitorizarea circulației virusurilor gripali și non-gripali este aprovizionată cu echipament modern, reactive și consumabile, sisteme de transport pentru efectuarea investigațiilor de laborator.
R.Moldova, face parte din zona geografică cu risc sporit de răspândire a virusului de tip A. Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă și răspândirea maladiei, MS și OMS recomandă populației întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă: adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.
E strict necesar-folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii; igiena personală, inclusiv igiena mâinilor; spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut; acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului; stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical); evitarea aglomeraţiilor de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic; triajul epidemiologic în grădinițe şi școli; reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile; restricționarea accesului liber a vizitatorilor în staționare; acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic. Multe persoane pot transmite gripa cu o zi înainte de apariția simtomelor până la 5-7 zile, iar persoanele grav bolnave, copiii mici pot transmite timp mai îndelungat.

Dumitru Vrabie,
medic specialist, coordonator la CSP Cahul

You May Have Missed