Sănătate

Diabetul zaharat – o problemă majoră pentru sănătate

Diabetul zaharat a devenit o problemă majoră pentru sănătatea publică, deoarece este o afecțiune cronică frecventă cu o evoluție îndelungată și extrem de periculoasă prin complicațiile pe care le prezintă în lipsa unei îngrijiri atente, sub supravegherea medicilor.

În R. Moldova, în anul 2021s-au înregistrat 490 de decese din cauza acestei maladii, în 2022 – 467, în 2019 – 377, adică avem de a face cu o creștere continuă a acestui indicator. Statisticile indicând că în 2020 în țară s-au înregistrat 118.822 de persoane diagnosticate cu diabet zaharat.
Este bine să cunoaștem că pe lângă diabetul zaharat de tip I, care din păcate, nu poate fi prevenit, acesta fiind cauzat de factori genetici, diabetul de tip II este tot mai frecvent, observându-se o scădere a vârstei persoanelor predispuse la aceasta afecțiune. În ultimele decenii, diabetul zaharat de tip II cunoaște o creștere alarmantă pe plan mondial, creștere ce se datorează în mare măsură stilului de viață nesănătos al omului modern – alimentație hipercalorică, bogată în grăsimi și dulciuri, săracă în fructe și legume, sedentarismului, fumatului, stresului și lipsei de mișcare.
Diabetul apare în momentul în care organismul nostru nu mai poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este principala sursă de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Pătrunderea glucozei în celule se face cu ajutorul unui hormon – insulină, secretată de pancreas. La persoanele cu diabet, glucoza, în loc să fie folosită ca substanță nutritivă de către celule, rămâne în sânge (crește glicemia) și poate fi eliminată prin urină (glicozurie).
Diabetul zaharat este o boală asimptomatică o perioadă lungă de timp, astfel încât boala este descoperită foarte târziu, când deja sunt prezente complicațiile. Simptomele specifice: scăderea în greutate corelată cu creșterea poftei de mâncare și implicit a ingestiei de alimente; senzația de sete corelată cu un consum crescut de apă și urinări frecvente; înțepături sau furnicături la nivelul membrelor; întârzierea vindecării rănilor; infecții frecvente; tulburări de vedere.
Diabetul zaharat poate fi prevenit. Cea mai eficientă metodă de prevenție a diabetului zaharat este adoptarea unui stil de viață sănătos, care presupune: alimentație echilibrată – evitarea grăsimilor, a dulciurilor și abuzurilor alimentare; efectuarea regulată de exerciții fizice – cel puțin 30 de minute pe zi de mers pe jos; exercițiile fizice cresc sensibilitatea organismului la insulină, ajută la scăderea glicemiei și stimulează circulația sângelui, au rolul de a reduce stresul și de a îmbunătăți starea psihică; renunțarea la fumat; limitarea consumului de alcool.
Complicațiile diabetului: boli cardiovasculare – persoanele cu diabet au un risc crescut de apariție a aterosclerozei, exprimată prin evenimente cardiovasculare majore: infarct miocardic acut, accident vascular; boli oculare – retinopatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat care înseamnă îmbolnăvirea vaselor mici din retină, învelișul ochiului responsabil de vedere; boli renale – nefropatia diabetică înseamnă îmbolnăvirea rinichilor, iar netratarea duce în timp la insuficiență renală, când o parte semnificativă a rinichiului este distrusă; piciorul diabetic – se referă la toate modificările apărute din cauza diabetului la nivelul piciorului. În cele mai avansate cazuri se ajunge la cangrena diabetică localizată la nivelul unuia sau mai multor degete și care se poate extinde la întregul picior; arteriopatia diabetică se manifestă prin senzația de picioare reci, apoi ca o senzație de mușcătură la nivelul pulpei, apărută la mișcare și care cedează la repaos; când vasul de sânge s-a „înfundat” complet, unele zone ale piciorului mor și apare cangrena; neuropatia diabetică periferică – dureri la nivelul picioarelor mai intense noaptea și în repaos, diminuate la mișcare, furnicături și amorțeli ale picioarelor, senzația de picioare „neliniștite”. Uneori, piciorul devine insensibil la înțepare, tăiere sau arsură. Aveți grijă de sănătate, acceptați un mod de viață sănătos!

Aurel BABILEV,
medic, specialist în promovarea sănătății