Persoanele cu nevoi speciale merită să fie acceptate de societate

Persoanele cu nevoi speciale merită să fie acceptate de societate

Diana Zgherea, în vârstă de 30 de ani, este beneficiară a casei comunitare din satul Baimaclia, raionul Cantemir. Deși suferă de o dizabilitate, nu și-a pierdut curajul. De aproape trei ani este îngrijitoare la grădiniţa din sat şi îşi iubeşte meseria, demonstrând zilnic că persoanele cu nevoi speciale merită să fie acceptate de societate.

Tânăra are multe responsabilităţi şi spune că nu şi-ar fi imaginat vreodată că va munci cot la cot cu toată lumea. Totul a fost posibil datorită organizaţiei „Keystone Moldova”, care a creat un grup de auto-reprezentanţi, din care ea face parte, scrie publica.md.
Diana spune că zi de zi ea mătură, spală, îngrijește de flori, are grijă de copii, fiind în relații bune cu colegii de echipă. De când are un loc de muncă, are un grafic bine stabilit pentru toată ziua, pe care-l respect cu strictețe. „Mă trezesc pe la ora 7:00, beau un ceai şi la 8:00 vin la muncă. Întâi mătur coridoarele, după care pun apă şi le spăl. Merg la pauza de masă, după care revin la ora 13 şi stau până la ora 16”.
Directoarea grădiniţei, Zinovia Darii, spune că integrarea Dianei în colectiv s-a făcut treptat, iar acum se simte perfect la locul de muncă: „A venit numai aşa, să vedem cum se manifestă, am văzut că se descurcă și, cu trecerea timpului, a crescut până la o normă întreagă, adică un salariu”.
Reprezentanţii casei comunitare din Baimaclia afirmă că antrenarea Dianei în această activitate a dus la dezvoltarea ei personală şi că acum ea se simte mult mai împlinită. Natalia Dediu, directoarea casei comunitare din Baimaclia, spune: „Această integrare în câmpul muncii a învăţat-o pe Diana să fie mai responsabilă. Poate că inițial unii priveau cam neîncrezător prezenţa persoanelor cu dizabilităţi în comunitate, dar acum văd că este un respect din partea tuturor locuitorilor din sat”.

Ion DORU

You May Have Missed