Festivalul „La vatra horelor bucuriene”, ediție jubiliară

Festivalul „La vatra horelor bucuriene”, ediție jubiliară

După o pauză de doi ani, din cauza pandemiei de Covid-19, în satul Bucuria, raionul Cahul, s-a desfășurat cea de-a 30-a ediție a Festivalului-concurs regional al cântecului și dansului popular „La vatra horelor bucuriene”.

Festivalul în cauză, organizat de către Primăria satului Bucuria în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, a întrunit 15 colective folclorice din raioanele din sudul țării. Programul evenimentului a inclus parada portului popular; hora de sărbătoare; prezentarea colectivelor artistice; expoziția meșterilor populari și, evident, evoluarea pe scena Casei de cultură a colectivelor artistice.
Obiectivele festivalului, a specificat Gheorghe Raicu, directorul căminului cultural din satul Bucuria, au rămas aceleași: promovarea perlelor folclorice ale cântecului și dansului popular ca parte integrantă a patrimoniului cultural; completarea fondului de folclor al instituțiilor de cultură, care au ca sarcină valorificarea perlelor folclorice naționale; îmbogățirea repertoriului formațiilor folclorice cu noi creații autentice.
Publicul spectator a admirat cu atenție evoluarea colectivelor artistice din satele Bucuria, Taraclia de Salcie, Roșu, Ciobalaccia, Victorovca, orașul Vulcănești ș.a., care au readus în scenă frumusețea cântecului și iureșul dansului moldovenesc, găgăuz și bulgăresc, ca un simbol al tendinței oamenilor de artă de a păstra și promova coloritul specific, tradițiile și obiceiurile strămoșilor.
În aplauzele spectatorilor, organizatorii festivalului au înmânat cadouri și semne de gratitudine pentru fiecare colectiv artistic. Un moment surprinzător de plăcut l-a constituit expoziția meșterilor populari, al bucatelor tradiționale prin partea locului, care au demonstrat o dată în plus că folclorul, datina populară ne desemnează ca neam printre ani.

Ion DORU

You May Have Missed