Cinci răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul rusesc Sputnik V

Cinci răspunsuri simple la cinci întrebări complicate despre vaccinul rusesc Sputnik V

Anul 2022 și-a intrat în drepturi, dar provocările au rămas aceleași. Odată cu mărirea considerabilă a numărului de infectări, s-a mărit și numărului persoanelor imunizate, iar mulți dintre cei deja vaccinați, își administrează doza booster. În Moldova, până astăzi au fost administrate aproximativ 1 milion 940 de mii de doze de vaccin anti-Covid-19. Din acest număr total, peste 1 milion 12 mii de oameni au schema de imunizare completă, iar peste 170 de mii, deja și-au administrat doza a treia, numită și booster, potrivit portalului oficial vaccinare.gov.md.

Pentru comparație, acum lider mondial la capitolul vaccinare împotriva Covid-19 sunt Emiratele Arabe Unite, care și-a imunizat cu două doze de vaccin 92% din populația eligibilă.

În materialul de astăzi, vă prezentăm mai multe informații despre vaccinul rusesc, cunoscut sub denumirea comercială de Sputnik V, produs de Federația Rusă și destul de solicitat de mulți cetățeni moldoveni. Substanța activă a acestuia se numește GAM-COVID-VAC. Savanții ruși l-au numit Sputnik V în cinstea primului satelit sovietic trimis în spațiu – SPUTNIK. Imunizarea completă cu acest vaccin constă din administrarea a două doze, fiind inoculat, ca toate celelalte, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

  1. Cum acționează vaccinul Sputnik V (GAM-COVID-VAC)?

Potrivit descrierilor prezentate de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) (https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-sputnik-v-covid-19-vaccine )  Sputnik V este unul de tip vector-viral și pregătește organismul pentru a se apăra împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Sputnik V este dezvoltat în baza a doi viruși diferiți, care aparțin familiei adenovirusurilor (viruși care afectează țesutul limfoid, mucoasa organelor respiratoria, cauzând laringite, faringite, bronșite și altele), mai exact se utilizează adenovirușii Ad26 și Ad5. Aceste adenovirusuri au fost modificate pentru a conține gena care produce proteina spike SARS-CoV-2; e important de menționat că ele nu se pot reproduce în organism și nu provoacă boala în sine.

Diferit la acest tip de vaccin, comparativ cu altele , este că cele două adenovirusuri sunt administrate separat: Ad26 este utilizat în prima doză și Ad5 este utilizat în a doua, pentru a „întări” efectul primei doze.

Odată ce a fost administrat, vaccinul eliberează gena SARS-CoV-2 în celulele din organism. Celulele vor folosi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină ca străină și va produce apărare naturală – anticorpi și celule T (alt tip de apărători ai sistemului imun) – împotriva acestei proteine, respectiv, împotriva virusului COVID-19. Astfel, în caz de infectare, organismul are tot pregătit pentru lupta împotriva virusului.

2. Ce eficacitate are vaccinul Sputnik V (GAM-COVID-VAC)?

Potrivit datelor furnizate de portalul guvernamental vaccinare.gov.md, eficacitatea vaccinului este de 91.6 % împotriva infectării COVID-19, iar împotriva formelor grave – 100%. Datele au fost prezentate în contextual finalizării celei de-a treia faze de testare, dar ca urmare a mutațiilor virusului, eficacitatea poate să scadă.

3. Cum se păstrează vaccinul Sputnik V (GAM-COVID-VAC)?

Medicamentul poate fi păstrat în condiții obișnuite, de +2…+8 grade Celsius, așa informează portalul oficial al vaccinului Sputnikvaccine.com, ceea ce îl face ușor de păstrat, nefiind nevoie de cheltuieli suplimentare, majoritatea spitalelor publice având deja frigidere speciale pentru păstrare.

4. Cine se poate vaccina cu Sputnik V (GAM-COVID-VAC) și pentru cine este contraindicat?

În primul rând, vaccinul se administrează persoanelor care au peste 18 ani. Nu sunt eligibile persoanele care în ziua vaccinării (sau de câteva zile) au febră. De asemenea, nu se pot imuniza cei ce au avut o reacție alergică, șoc anafilactic, la imunizarea  cu prima doză. În general, persoanele care au în istoricul medical cazuri de reacții anafilactice, ar trebui să se adreseze medicului înainte de imunizare.

5. Ce țări recunosc imunizarea cu Sputnik V drept dovadă validă pentru călătorie?

Dacă ați fost imunizat cu acest preparat sau planificați, portalul online visaguide.world  a enumerat statele care recunosc vaccinarea cu Sputnik V drept dovadă validă de intrare pe teritoriul lor. Sunt 73 la număr printre care și Moldova, însă, dacă doriți să călătoriți în UE cu acest vaccin, o puteți face în Grecia, Ungaria, Slovenia și Slovacia până când.

La moment, Republica Moldova a utilizat 249.714 doze din numărul total recepționat – 306.000 de doze, ceea ce înseamnă că 82% au fost deja administrate.

De asemenea, este impunător numărul de doze de Sputnik V pe care Rusia îl exportă în alte țări. Spre exemplu: în India – 250 milioane de doze, Argentina- 22 milioane, Egipt – 25 milioane.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cioina

You May Have Missed