CahulCultural

Zilele Filmului Românesc ajung la Cahul

Zilele Filmului Românesc se desfășoară la Cahul în acest weekend, pe 30 și 31 octombrie. Astfel, publicul va putea urmări două dintre cele mai importante filme românești ale ultimului an, dar și un film clasic. Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P Hașdeu”, iar intrarea va fi liberă.

După o ediţie online în 2020, ZFR au revenit în perioada 7-10 octombrie la Cinema Odeon din Chișinău, iar în această perioadă evenimentul se desfășoară și în alte localități.

La Cahul vor fi proiectate trei filme.

„BERLINER”

Proiecție: Sâmbătă, 30 octombrie, ora 18:00

„Berliner” aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

 „UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE”

Proiecție: Duminică, 31 octombrie, ora 17.00

Filmul, emblematic pentru perioada anilor `60, are în prim-plan o tânără (Margareta Pâslaru) care a picat examenul la teatru şi îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă. Astfel, ea încearcă să se apropie de mai mulţi bărbaţi: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la întâmplare în cartea de telefon şi un regizor secund.

 „#DOGPOOPGIRL”

Proiecție: Duminică, 31 octombrie, ora 20:00

Alina Moga e angajată a unei bănci din București, are o viaţă personală haotică, dar destui bani cât să-şi poată asigura o oarecare fericire. Calmul aparent al existenţei sale este zdruncinat în urma deciziei de a adopta un câine maidanez care regurgitează mâncare pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul este filmat de un adolescent şi postat pe o reţea de socializare. Haosul se dezlănţuie.

Zilele Filmului Românesc reprezintă un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.