Zăcămintele de gaz și țiței din sudul țării

Zăcămintele de gaz și țiței din sudul țării

În contextul unei eventuale crize în aprovizionarea cu gaze naturale, savanţii de la Academia de Științe a Moldovei afirmă că anumite rezerve de aceste zăcăminte există în partea de sud a țării și fac un apel către autorități să atragă companii străine la realizarea prospecțiunilor. În plus, cercetătorii de la Institutul de Geologie şi Seismologie nu exclud faptul că subsolul ţării conţine importante zăcăminte de hidrocarburi, mai mari decât cele cunoscute până în prezent.

Acestea s-ar putea afla în partea de sud, pe podișul Victorovca–Suhat– Baimaclia, raionul Cantemir, și în lunca Prutului, în apropierea satului Văleni, Cahul.
Totuși, aceste resurse nu sunt în stare să aprovizioneze consumatorii cu gaze naturale în cantitățile necesare. Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, susține că, dacă ar continua căutările altor zăcăminte pe teritoriul țării, sunt șanse reale să fie găsite. Nicoară susține că în localitatea Berești, Ungheni, există zăcăminte de gaze, la fel și în satul Victorovca, raionul Cantemir. În satul Văleni, Cahul, se extrage o anumită cantitate de petrol.
Totuși, aceste rezerve sunt neînsemnate, fiind vorba de circa un milion de tone, dintre care extragem vreo 300 de mii de metri cubi de gaze. Gazul extras din sonda de la Victorovca se folosește în comunele Ciobalaccia și Baimaclia din raionul Cantemir. Specialistul a precizat că zăcămintele din Văleni au fost descoperită în perioada sovietică, mai exact, în 1958, la o adâncime de 500 de metri, de unde se extrage țiței de către o companie privată.
„Din petrolul greu se poate produce motorină și păcură. În satul Văleni se extrage anume petrol greu și la rafinăria din Comrat se produce păcură, motorină și bitum, care se folosește la repararea drumurilor, la producerea asfaltului”, a menționat oficialul. Expertul susține că în prezent este necesară efectuarea unor cercetări geofizice și admite că pe teritoriul țării noastre ar putea fi găsite și alte zăcăminte de gaz sau petrol care ar putea soluționa, cel puțin, parțial, problema aprovizionării cu gaze a consumatorilor.
În Republica Moldova există toate condițiile de formare a zăcămintelor și anume: avem rămășițe de hidrocarburi, iar despre asta ne vorbesc și aceste zăcăminte care deja sunt exploatate. Sergiu Robu, expert la Institutul de Energetică din Moldova, a declarat pentru o sursă media că autoritățile ar trebui să revină la examinarea posibilității de stocare a gazului în depozitele subterane, după exemplul țărilor vecine, România și Ucraina. Aceasta ar putea fi una dintre soluții pentru depășirea crizei energetice. Potrivit lui Robu, în aceste condiții, rezervele ar ajunge pentru o perioadă de circa două luni. Se poate pompa gazul când acesta este mai ieftin și se poate consuma în perioada de iarnă, când este mai scump.
În alt context, specialistul susține că majorarea prețului la gaz va impulsiona autoritățile să găsească noi alternative de aprovizionare cu gaze, noi metode de asigurare a populației cu energie termoelectrică. Astfel, se va opta pentru energia obținută pe bază de biomasă, ceea ce va fi și mult mai ecologic, a precizat expertul.

Ion DOMENCO

You May Have Missed