Ion Răcilă, promotor activ al dansului popular

Ion Răcilă, promotor activ al dansului popular

Ca să faci ceva frumos, temeinic, necesar și pentru tine, dar, mai ales, pentru neam, trebuie să fii harnic, răbdător, insistent și perseverent – calități care, luate împreună, fac un perfecționism absolut. Sunt afirmațiile lui Grigore Duluță din satul Drepcăuți, raionul Briceni, și se referă la Ion Răcilă, colegul său de grupă de la facultatea de educație fizică a Institutului Pedagogic „Ion Creangă“ din Chișinău.

Fiind student, flăcăul din sudul Republicii Moldova (s-a născut în localitatea Carabetovca din actualul raion Basarabeasca) avea o viață foarte intensă și s-a zbătut să răzbată mereu în trei direcții: asista la lecții, frecventa antrenamentele la specialitățile sportive, dar nu lipsea nici de la orele cercului de dansuri populare în formația lui Ion Bazatin.
Dumnezeu, i-a dat lui Ion Răcilă harul de dansator, moștenit de la părinți. Și el a luat foarte în serios darul acesta încă de pe când era elev în satul natal, care, pe atunci, se afla în raionul lui Ion Bazatin – Cimișlia.
Al doilea scop al lui, pentru care a venit la institut a fost de a se perfecționa în dans și de a învăța jocurile populare. La Chișinău avea această posibilitate.
Viața intensă, de student și de dansator, trăită de Ion Răcilă, își amintește Grigore Duluță, i-a creat probleme. Devenind un dansator bun, Ion Bazatin l-a inclus în formația sa de bază și pleca adesea în turnee de lungă durată peste hotare. Din această cauză, era nevoit să lipsească de la cursuri, de la colocvii și examene, pe care trebuia să le susțină separat și să umble să roage profesorii să-l asculte și să-l aprecieze.
După absolvirea instituției de învățământ superior, a revenit la baștină, ca învățător de educație fizică. În paralel, iniția elevii în arta dansului, fără a fi remunerat pentru asta.
Rezultatele i-au fost observate mai târziu de către unul dintre conducătorii raionului, ceea ce i-a deschis calea spre a fi remunerat în urma înființării grupelor de dansatori. Atunci a format colectivul coregrafic „Mărunțica”, care activează și astăzi, după mai bine de patru decenii.
La Carabetovca, în zi de sărbătoare, un oaspete venit aici nu poate să nu rămână frapat de popularitatea și pasiunea sătenilor pentru dansurile populare, o pasiune care în alte sate nu există sau nu este atât de bine exprimată.
În aceasta e meritul lui Ion Răcilă, el i-a contaminat pe toți cu frumusețea dansurilor populare, a artei coregrafice în general.
Eroul nostru a ajuns la vârsta de 73 de ani, dar nu se lasă de dansuri, de „Mărunțica” lui. A avut grijă ca și feciorului său, Marin, să-i transmită harul dumnezeiesc de a dansa, i l-a transmis și nurorii, în satul vecin, Sadaclia, din același raion Basarabeasca, dar și în localitatea Selemet, la filiala de acolo a Școlii de Arte din orașul Cimișlia, unde Marin activează de ceva vreme. Dinastia de dansatori Răcilă dorește să facă și în alte părți ceea ce a făcut la baștină.
Putem afirma cu certitudine că Republica Moldova dispune de o școală de dansuri populare – Școala lui Ion Răcilă. Drept dovadă poate servi mulțimea de premii acordate Ansamblului „Mărunțica” – diplomele de laureați ai diferitelor festivaluri, scrisorile de recunoștință și de participare la felurite concursuri, trofeele și alte relicve câștigate vorbesc despre meritul și rezultatele activității lui Ion Răcilă.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed