1,5 milioane de euro, alocați pentru construirea unui spital la Cahul

1,5 milioane de euro, alocați pentru construirea unui spital la Cahul

Fondul pentru asistenţă tehnică al Parteneriatului estic (EPTATF), administrat de Banca europeană de investiţii (BEI), şi Swedfund vor aloca 1,5 milioane euro pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui spital regional la Cahul.

Potrivit Infotag, care citează BEI, construcţia spitalului regional din Cahul este parte dintr-un proiect care urmează să fie finanţat în comun de BEI Global şi Banca Consiliului Europei (CEB).

Proiectul include şi construirea unui spital la Bălţi.

EPTATF va oferi aproape 500 de mii de euro, iar Swedfund – până la 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro).

Spitalul din Cahul va extinde gama de servicii medicale disponibile la nivel local pentru peste 120 de mii de persoane din sudul Moldovei.

„BEI este mândră să sprijine Republica Moldova în modernizarea sistemului său de sănătate. Spitalul din Cahul va creşte rezistenţa ţării la crize majore şi va îmbunătăţi calitatea asistenţei medicale pentru cetăţeni.

Aş dori să le mulţumesc partenerilor noştri de la Swedfund şi ministerului sănătăţii al Moldovei pentru oportunitatea de a ne uni în acest proiect important.

Cooperarea noastră este un exemplu al modului în care parteneriatul dintre UE şi Moldova duce la o îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor”, a declarat vicepreşedintele BEI Teresa Cervinska.

Directorul de strategie şi comunicaţii al Swedfund, Karin Kronhoeffer, a vorbit despre necesitatea investiţiilor durabile în sistemele de sănătate durabile.

„Parteneriatele vor avea o semnificaţie cheia pentru o recuperare mai bună. Prin urmare, este important pentru noi să participăm în cooperare cu Moldova şi BEI, unde Swedfund poate oferi asistenţă tehnică pentru un studiu de fezabilitate care va pune bazele unui spital regional la Cahul”, a spus ea.

Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a remarcat asistenţa constantă pe care Uniunea Europeană o oferă sistemului de sănătate din Moldova, contribuind la sustenabilitatea acestuia.

„În abordarea Team Europei, construcţia de spitale regionale va creşte calitatea şi eficienţa tratamentului. Noile spitale vor ajuta sistemul de sănătate să facă faţă mai bine problemelor de sănătate”, a spus diplomatul.

You May Have Missed