Atenție la tensiunea arterială: controlați-o, veți trăi mai mult

Atenție la tensiunea arterială: controlați-o, veți trăi mai mult

În societatea contemporană, hipertensiunea arterială (HTA) este o problemă de sănătate publică, fiind principala cauză de morbiditate, mortalitate şi dizabilitate. Peste 70% din cazurile de boli cardiovasculare (BCV) sunt asociate cu HTA, care poate provoca infarctul miocardic (IM), accident vascular cerebral (AVC), insuficienţa renală (IR) ș. a.

În 2020, în R. Moldova s-au înregistrat 26475 de cazuri noi, în 2021 – 29913. Fiind o boală multifactorială, sunt mai multe cauze care determină apariția HTA, printre ele fiind: fumatul, obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de sare. Riscul unei persoane de a dezvolta HTA creşte dacă prezintă cazuri în familie, au peste 50 de ani, sunt de sex masculin sau fac exces de alcool. Fiecare al patrulea adult (18-69 ani) are tensiunea arterială crescută.
Evident, hipertensiunea arterială e mai ușor de prevenit decât de tratat. Deci, prevenirea HTA, în special pentru persoanele cu predispoziţie ereditară, e necesară prin formarea unui comportament sănătos de viaţă prin reducerea impactului factorilor de risc modificabili (fumat, alcool, alimentație nesănătoasa, inactivitate fizică), dar să nu uităm că sunt și unii nemodificabili (vârsta, rasa, ereditatea sau istoricul familial). Fumatul: când aprinzi o țigară, se accelerează ritmul cardiac, iar presiunea arterială crește brusc. Nicotina și tot ceea ce conține țigara sunt adevărate „bombe” pentru declanșarea anginei pectorale, a altor maladii. Consumul exagerat de alcool – mai ales berea în exces – de asemenea, duce la HTA. Vestea bună e că, după încetarea consumului de alcool, HTA revine la normal. Un alt factor al prevenirii HTA este practicarea unui stil de viață activ: exercițiile fizice reduc riscul cardiovascular și îmbunătăţesc valorile tensiunii arteriale; alimentația nesănătoasă e un factor de risc major în HTA.
Populația Republicii Moldova consumă multe produse procesate, sare, zahar și mai puține fructe și legume.

Cum efectuăm corect procedura de măsurare a tensiuni arteriale cu ajutorul unui tensiometru: odihniți-vă 5 min., înainte de a vă măsura tensiunea arterială; nu consumați tutun și cafea timp de o oră înainte de măsurarea tensiunii arteriale; nu măsurați tensiunea arterială când simțiți nevoia de a merge la WC: vezica urinară plină poate duce la creșterea tensiunii arteriale cu aproximativ 10 mm Hg; măsurați tensiunea arterială în poziție așezat cu spatele drept; nu vorbiți și nu vă mișcați în timpul măsurării; așteptați cel puțin un minut între două măsurări. În cazul în care există o diferență de 5 mm Hg sau mai mult între cele doua rezultate, faceți a treia măsurare.

Aurel BABILEV,
medic, specialist în promovarea sănătății

You May Have Missed