Ce sunt bolile diareice acute (BDA)?

Ce sunt bolile diareice acute (BDA)?

Se apropie perioada celui mai cald anotimp — vara, când se creează condiţii favorabile de dezvoltare a microbilor patogeni şi de răspândire a bolilor diareice acute (BDA).

Bolile diareice acute – sunt boli provocate de bacterii şi virusuri, care se transmit omului sănătos prin apă, produse alimentare şi diferite obiecte contaminate.
Acest grup de maladii prezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât prin frecvenţa înaltă, cît şi prin manifestările clinice grave. Situaţia sanitaro-epidemiologică la acest grup de maladii se menţine încordată şi necesită efectuarea măsurilor de profilaxie a bolilor diareice acute, intoxicaţiilor alimentare şi holerei.
Semnele de boală comune a BDA sunt: slăbiciune generală, greţuri, vărsături, pierderea poftei de mâncare, dureri în abdomen (burtă), diaree (scaun lichid, frecvent de la 3 până la 20 ori în zi), temperatură înaltă (febră până la 40C), frisoane, dureri de cap, ameţeli, discomfort fizic, epuizare.Dacă aveţi aceste simptome sau numai o parte din ele adresaţi-vă obligatoriu medicului de familie. Cazurile depistate din timp şi bine tratate sunt de scurtă durată, cele neglijate se pot prelungi, devenind cronice.

Metodele de prevenire sunt simple şi la îndemâna oricui.
• Folosiţi apă potabilă din surse sigure;
• Folosiţi doar apă fiartă şi răcită sau îmbuteliată;
• Spălaţi fructele şi legumele ce se folosesc în alimentare fără prelucrare termică cu apă fiartă sau curgătoare;
• Evitaţi scăldatul şi pescuitul în bazinele acvatice în zonele inundate;
• Nu folosiţi apele provenite din inundaţii la spălarea mâinilor, fructelor, legumelor;
• Spălaţi-vă pe mâini cu săpun după ce frecventaţi viceul, înainte de luarea mesei, înainte de a prepara bucatele şi foarte des în timpul preparării bucatelor;
• Spălaţi şi dezinfectaţi toate suprafeţele şi vesela utilizată la prepararea bucatelor de fiecare dată cînd le folosiţi;
• Protejaţi bucătăria şi zonele de gătit împotriva insectelor, rozătoatelor şi animalelor;
• Separaţi carnea crudă şi peştele de celelalte alimente;
• Folosiţi cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi cele bucatele gata;
• Gătiţi alimentele cît mai bine, în special carnea şi ouăle;
• Nu procuraţi produse uşor alterabile (lactate, carne, peşte, patiserie) de la realizatori particulari din străzi şi pieţe stihiinice;
• Procuraţi produse alimentare proaspete numai din locurile sigure, unde e permisă vânzarea, verificaţi termenul de valabilitate;
• Preparaţi bucatele pentru copii, imediat înainte de consum;
• Nu lăsaţi bucatele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore şi nu reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură mai joasă de 60C;
• Păstraţi produsele alimentare la o temperatură nu mai mare de + 5C;
• Nu păstraţi alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider;
• Nu consumaţi produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat.

Maria Topor, medic de familie

You May Have Missed