Săptămâna Europeană a Imunizărilor – Preveniți. Protejați. Imunizați

Săptămâna Europeană a Imunizărilor – Preveniți. Protejați. Imunizați

În perioada 24-30 aprilie 2022, regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează Săptămâna Europeană a Imunizărilor pentru a spori acoperirea cu vaccinuri prin creșterea gradului de conștientizare a importanței imunizării în rândul părinților și a îngrijitorilor, a profesioniștilor din domeniul sănătății, a factorilor politici și de decizie, dar și a mass-mediei. În acest an, tematica este „Viață lungă pentru toți”.

Timp de peste două secole, vaccinurile au contribuit la creșterea siguranței pentru oameni – de la primul vaccin împotriva variolei până la cele mai noi vaccinuri ARNm utilizate pentru prevenirea cazurilor severe de COVID-19. Vaccinurile ne protejează ca indivizi și ne ajută să ne protejăm reciproc ca membri ai comunității globale.
Săptămâna Europeană a Imunizării promovează ideea de bază că imunizarea este vitală pentru prevenirea bolilor și protejarea sănătății. Sloganul ,,Preveniți. Protejați. Imunizați” transmite acest mesaj în întreaga regiune.
Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale. Imunizarea previne anual în jur de 2-3 milioane de decese survenite din cauza bolilor infecțioase. Peste 20 de boli pot fi astăzi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. Acestea sunt cancerul de col uterin, holera, difteria, Hepatita B, encefalita japoneză, rujeola, meningita, parotita, tuberculoza, tusea convulsivă, pneumonia, poliomielita, rabia, rotavirusul, rubeola, tetanosul, febra tifoidă, varicela, febra galbenă, gripa și COVID-19.
Acoperirea vaccinală globală — proporția copiilor din lume cărora le sunt administrate vaccinurile recomandate, a rămas neschimbată pe parcursul ultimilor ani, iar în anul 2020 a scăzut la 83% de la 86% în anul 2019. Astăzi, majoritatea copiilor beneficiază de vaccinuri care le salvează viața. Totodată, este în creștere și consumul vaccinurilor noi.
În timp ce campania Săptămâna Europeană a Imunizărilor este concepută pentru a promova toate vaccinurile, pe timp de pandemie, alte măsuri pentru a opri răspândirea COVID-19 rămân la fel de importante:
• Purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise;
• Igiena mâinilor;
• Păstrarea distanței fizice de minim un metru;
• Igiena tusei și a strănutului;
• Aerisirea frecventă a încăperilor.
Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova își continuă realizarea, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, în scopul reducerii morbidității și mortalității provocate de COVID-19 și a stopării pandemiei, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, în baza Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19 și Ordinului MSMPS nr. 93 din 05 februarie 2021.

You May Have Missed