„Încă nu există studii care să constate că un rezultat pozitiv al testului de anticorpi indică imunitate împotriva SARS-CoV-2”. Aflați mai multe despre anticorpii COVID-19 din interviul cu medicul microbiolog Ala Halacu

„Încă nu există studii care să constate că un rezultat pozitiv al testului de anticorpi indică imunitate împotriva SARS-CoV-2”. Aflați mai multe despre anticorpii COVID-19 din interviul cu medicul microbiolog Ala Halacu

În ultima perioadă, se vorbește tot mai mult despre detectarea anticorpilor COVID-19, fie la persoanele care au făcut boala, fie la cele care au fost imunizate. Cu toții știm că acești anticorpi ne ajută să nu ne infectăm sau să trecem mai ușor prin boală, iar prezența acestora ar trebui să ne bucure. Pentru a afla cum se măsoară valoarea anticorpilor, unde și pentru ce este necesară, am decis să ne adresăm medicului microbiolog Ala Halacu, specialist consultant la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală.

#După imunizarea anti-COVID sau după infectare, organismul produce anticorpi pentru combaterea infecției, putem măsura cumva valoarea acestor anticorpi?

Anticorpii produși de corpul uman drept răspuns la pătrunderea virusului SARS-CoV-2 pot fi depistați prin utilizarea testelor  serologice. În funcție de metoda utilizată, aceste teste permit atât detectarea prezenței anticorpilor, cât și a valorii sau cantității lor. Testele de anticorpi (sau serologice) sunt folosite și pentru a detecta infecția anterioară cu SARS-CoV-2. Clasa imunoglobulinelor depistate  ajută la stabilirea stadiului bolii. De exemplu, imunoglobulinele din clasa M (IgM) vorbesc despre stadiul acut al bolii când începe însănătoșirea, iar cele din clasa G (IgG) – despre însănătoșirea totală.

Cantitatea imunoglobulinelor ne vorbește mai mult despre cât de recent a trecut o persoană prin boală, decât despre nivelul de imunitate la infecția dată. Totodată determinarea cantității permite să observăm tendința acestor anticorpi în dinamică. Diminuarea cantității IgG vorbește despre scăderea imunității și necesității dozelor booster. Această situație este caracteristică nu doar pentru COVID-19, dar pentru majoritatea bolilor imunodirijabile.

#La ce mai sunt folosite testele sau datele despre anticorpi?

Testele de anticorpi (sau serologice) sunt folosite pentru a detecta infecția anterioară cu SARS-CoV-2 și pot ajuta la diagnosticarea sindromului inflamator multisistemic (afecțiune care poate apărea la câteva săptămâni după infectarea cu COVID-19 și se manifestă prin inflamarea corpului, ca răspuns la lupta organismului contra virusului) atât la copii, cât și la adulți.

Testarea anticorpilor este folosită, de asemenea, pentru supravegherea sănătății publice și în scopuri epidemiologice. Unul din motive ar fi confirmarea diagnosticului de COVID-19 în baza creșterii titrului de anticorpi anti-SARS-COV-2 în seruri pereche, atunci când testul PCR este negativ, dar persoană are sau a avut semne clinice suspecte de COVID-19 și s-a adresat târziu la medic.

Totodată, Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor din Statele Unite nu recomandă utilizarea testării anticorpilor pentru a diagnostica infecția actuală, deoarece, în funcție de momentul în care cineva a fost infectat și de momentul testului, este posibil ca testul să nu detecteze anticorpi la cineva cu o infecție curentă. În plus, în prezent nu se știe dacă un rezultat pozitiv al testului de anticorpi indică imunitate împotriva SARS-CoV-2.

#Se vorbește tot mai mult despre detectarea cantitativă și calitativă a anticorpilor.  

Pentru determinarea anticorpilor sunt utilizate, într-adevăr, metode calitative și cantitative. Metoda ce va fi utilizată depinde de scopul testării: de ce o persoană are nevoie să cunoască despre prezența anticorpilor sau care este cantitatea lor.

Metoda calitativă, care detectează prezența sau absența anticorpilor,  poate fi necesară în calitate de test suplimentar de diagnostic de laborator de comun cu detectarea ARN-ului (antigenului) virusului SARS-CoV-2. 

Când se monitorizează titrul (cantitatea) de anticorpi în dinamică, se recomandă determinarea cantitativă și, de dorit, să fie utilizate aceleași kituri, de la același producător, cu exprimarea rezultatului în unități de măsură identice, pentru ca rezultatele sa fie comparabile și să se poată stabili trendul anticorpilor.

#Există vreo valoare normală de anticorpi care ne-ar proteja de infectare?

Luând în considerație faptul că este posibil ca testul să nu detecteze anticorpi la cineva cu o infecție curentă, în plus, în prezent nu se știe dacă un rezultat pozitiv al testului de anticorpi indică imunitate împotriva SARS-CoV-2, testele de anticorpi nu trebuie utilizate pentru a determina dacă o persoană este imună împotriva infecției. Deoarece testele de anticorpi pot avea ținte diferite asupra virusului, ar putea fi necesare teste specifice pentru a evalua anticorpii proveniți din infecția anterioară față de cei din vaccinare.

Pentru prevenirea infecției, nu vorbim de anumite valori normale sau de nivelul anticorpilor, dar de măsuri care trebuie respectate de către populație, și în primul rând una din cele mai eficiente ar fi vaccinarea. Pentru a cunoaște titrul protectiv al anticorpilor pentru COVID-19, avem nevoie astăzi de mai multe studii care să ne permită să facem așa concluzii.

#Unde putem face aceste teste?

Testele pentru determinarea anticorpilor pot fi efectuate mai mult în laboratoarele private. Aceste laboratoare pot să achiziționeze reactivii necesari ori de câte ori au nevoie. Laboratoarele de stat sunt dependente și financiar, și sunt axate în fond pe diagnosticul de laborator pentru confirmarea sau infirmarea cazurilor suspecte, cu scopul de a lua măsuri privind managementul cazurilor de COVID-19 prin supravegherea și monitorizarea cazurilor cu evoluție ușoară la domiciliu sau plasarea pacientului cu simptome moderate/severe în secțiile COVID-19 pentru tratament.

#Când facem doza booster, este nevoie să știm dacă avem anticorpi?

Oricând este bine să știm care e starea imună a organismului, dar luând în considerație faptul că în prezent este posibil ca testul să nu detecteze anticorpi la o persoană cu o infecție curentă și în plus, nu se știe dacă un rezultat pozitiv al testului de anticorpi indică imunitate împotriva SARS-CoV-2, nu este nevoie să știm datele despre anticorpi. În acest caz, ca recomandare, dispunem de ordinele Ministerului Sănătății care prevăd cerințele și regulile  de vaccinare, inclusiv a dozei booster, care se administrează după 6 luni de la rapel, în funcție de tipul de vaccin administrat.

#Persoanele care au fost vaccinate și au suportat infecția COVID-19, respectiv au mai mulți anticorpi, când trebuie să-și administreze doza booster? 

Persoanele care recent au suportat infecția COVID-19, de regulă, formează anticorpi ca răspuns la infecția pe care au suportat-o. Anticorpii în acest caz se produc  pe cale naturală fiind o reacție normală a organismului la pătrunderea unui corp străin, în cazul dat a virusului SARS-CoV-2. Dacă înainte de a face doza booster persoana a fost bolnavă de COVID-19, atunci aceste persoane, conform ordinului Ministerului Sănătății, se recomandă a fi vaccinate peste un interval de timp de la o lună până la 3 luni. Totodată pacientului i se eliberează certificat de recuperare care este valabil timp de 180 zile sau 6 luni. Deci, în această perioadă ar fi recomandată o doză booster de vaccin anti-COVID.

În concluzie, testul de anticorpi trebuie efectuat doar la recomandarea medicului. Chiar dacă am trecut prin boală sau ne-am vaccinat cu schema completă, cu timpul, numărul de anticorpi scade și nu mai suntem la fel de bine protejați de virus. De aceea, medicii spun că singura soluție este vaccinarea (primele doze sau doza booster) care ne ajută să nu ne infectăm sau ne garantează că vom face o formă ușoară de boală fără a fi nevoie de spitalizare.

Doamna Halacu, vă mulțumim pentru interviul acordat!

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cucu

You May Have Missed