Tuberculoza, o boală periculoasă

Tuberculoza, o boală periculoasă

Tuberculoza este o boală contagioasă și infecțioasă, care afectează plămânii, dar uneori poate ataca și alte organe, cum ar fi oasele, rinichii, chiar și creierul.

Riscul de a se îmbolnăvi de tuberculoză îl au persoanele de toate vârstele, dar mai sensibile sunt cele cu imunitatea scăzută și cele care trăiesc în condiții precare.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, adică prin saliva infectată eliminată în timpul tusei și strănutului. Persoanele care se află în preajma unui bolnav s-ar putea infecta prin inspirația bacteriilor eliminate de către acesta. În plămâni bacteriile se multiplică, distrugând țesutul pulmonar, ca apoi să se răspândească și spre alte organe.
Semnele de îmbolnăvire sunt: tuse seacă ori productivă, care durează mai mult de două săptămâni, sudorații nocturne, pierdere în greutate, scăderea poftei de mâncare, dureri în cutia toracică. Ar putea fi însoțită și de febră. În unele cazuri, tusea poate fi cu sânge. Daca inițial sunt afectate alte organe decât plămânii, atunci semnele sunt cu totul diferite.
Din fericire, in ziua de astăzi este ușor de stabilit diagnosticul și de aplicat un tratament eficient.
Deci, este bine să vă adresați medicului de familie dacă observați unele din semnele expuse mai sus. Și îndemnați-i să facă același lucru pe cunoscuți, rude ori vecini, să nu ezite să se adreseze după ajutor medical în cazul în care observă simptome ale tuberculozei.

Daria IAVORSCHI,
medic de familie în satul Mihailovca, raionul Cimișlia

You May Have Missed