Ziua mondială a poeziei, consemnată la Cantemir

Ziua mondială a poeziei, consemnată la Cantemir

Ziua mondială a poeziei, sărbătorită anual la 21 martie, urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni care a avut loc la Paris, în perioada octombrie–noiembrie 1999, a fost consemnată și la Biblioteca Publică Raională din Cantemir.

Ziua mondială a poeziei, a menționat bibliotecara Zinaida Surdu, în deschiderea întâlnirii admiratorilor poeziei, este o ocazie de a ne onora poeții, de a reînvia tradițiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei, de a întări legătura dintre poezie și alte arte frumoase – teatrul, dansul, muzica, pictura, și de a facilita vizualizarea poeziei prin intermediul mass-mediei.
Așa cum poezia continuă să unească oamenii de pe toate continentele, toți sunt invitați să se alăture marcării acestei zile, precum au făcut-o azi elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir”, în frunte cu bibliotecara instituției, Natalia Lungu. Această zi celebrează una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării și ale identității culturale și lingvistice a popoarelor planetei. Prezentă de-a lungul istoriei în toate culturile și pe fiecare continent, poezia vorbește despre umanitatea noastră comună, despre valorile noastre comune, transformând cel mai simplu poem într-un accelerator puternic pentru dialog și pace. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi ale popoarelor lumii, a relevat Zinaida Surdu.
În consens cu aceste afirmații, bibliotecara Natalia Lungu i-a sfătuit pe elevi să îndrăgească și să iubească poezia, să citească versurile poeților autohtoni, ale poeților lumii, traduse în limba română, iar subsemnatul i-a îndemnat pe liceeni să nu ezite să facă încercări literare, căci „nu e om să nu fi scris o poezie”.
Întâlnirea de suflet a continuat cu un recital de poezie din opera lui Mihai Eminescu, a lui Grigore Vieru, Nicolae Dabija, a altor poeți remarcabili.

Text și imagine:
Ion DOMENCO

You May Have Missed