„Este un mit că doza booster este suportată mai greu. Este un adevăr că doza booster ne ajută să nu ne infectăm sau să nu facem forme grave de boală”. Dezbatem subiectul cu epidemiologul Angela Paraschiv

„Este un mit că doza booster este suportată mai greu. Este un adevăr că doza booster ne ajută să nu ne infectăm sau să nu facem forme grave de boală”. Dezbatem subiectul cu epidemiologul Angela Paraschiv

Lupta împotriva COVID-19 nu se oprește, dar, din păcate, Republica Moldova nu reușește să atingă pragul de imunizare colectivă de 70 la sută pe care și l-a stabilit. Cei care s-au imunizat cu schema primară pot să își administreze doza booster peste patru luni, deoarece cantitatea și calitatea anticorpilor scade odată cu timpul, iar aceasta este cauza infectării și a celor imunizați. După doza booster, vom avea în organism mai mulți anticorpi și, respectiv, sporesc șansele să nu ne infectăm și exclud și formele grave de boală. Mai multe explicații ne oferă Angela Paraschiv, șefa disiciplinei de Epidemiologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

#Doamna Paraschiv, cui îi este recomandată si cui contraindicată doza booster?

Doza booster este recomandată tuturor persoanelor care au finalizat schema primară de vaccinare anti-COVID pentru a menține imunitatea și protecția împotriva infecției COVID-19. Administrarea dozei booster sporește răspunsul imun, astfel contribuie la dezvoltarea unei protecții mai bune comparativ cu vaccinarea primară. Studiile bazate pe dovezi demonstrează reducerea protecției față de infecția COVID-19 după 5-6 luni de la vaccinarea primară, fapt care contribuie la creșterea riscului de îmbolnăvire. Administrarea dozei booster intensifică nivelul de protecție și determina o imunitate durabilă și stabilă. Nu sunt contraindicații pentru administrarea dozei booster.

#Când se administrează doza booster?

Perioada de administrare a dozei booster a fost redusă de la 6 luni la 4 luni. Astfel, persoanele adulte cu vârsta între 18-59 de ani, care au finalizat schema completă, pot face doza booster la un interval de cel puțin 4 luni pentru vaccinurile care se administrează în două doze și de cel puțin 2 luni pentru vaccinul Janssen care se administrează într-o singură doză.

#Cum putem combina vaccinurile? În general, este sigur acest lucru?

Administrarea la timp a celei de-a doua doze rămâne o provocare în multe țări. Totodată, doar 1% din persoanele din țările cu venituri mici au fost vaccinate cu schema completă. Dificultățile în asigurarea țării cu vaccinuri și lipsa acestora au creat premise pentru cercetarea posibilității de administrare de vaccinuri diferite atât la imunizarea primară, cât și administrarea dozei booster. Dovezile disponibile în prezent indică în mod consecvent o tolerabilitate acceptabilă și răspunsuri imune îmbunătățite la utilizarea vaccinării mixte/combinate. Studiile demonstrează că vaccinarea mixtă induce un răspuns imun de durată și mai bun împotriva diferitelor variante de îngrijorare a virusului SARS-CoV-2.

#Care ar fi cea mai „perfectă” și sigură combinare de vaccinuri?

Recomandările internaționale menționează administrarea aceluiași tip de vaccin la vaccinarea primară și doza booster, iar dacă țara nu dispune de același tip de vaccin se recomandă oricare alt vaccin bazat pe ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna. Această combinație este sigură și nu au fost înregistrate complicații.

#Este un mit sau adevăr că doza booster este suportată mai greu?

Este un mit. Reacția organismului la administrarea vaccinului este individuală. Peroanele imunizate pot dezvolta reacții precum febră, dureri la locul injectării vaccinului, oboseală, etc. atât la vaccinarea primară, cât și la administrarea dozei booster. Intensitatea acestor reacții nu corelează cu nivelul de protecție dezvoltat după vaccinare.

#Cum se obține ulterior certificatul care confirmă imunizarea și cu doza booster? 

Certificatul care confirmă atât vaccinarea primară, cât și vaccinarea cu doza booster poate fi descărcat de pe pagina https://certificate-covid.gov.md/, unde sunt descriși pașii pentru generarea documentului. Certificatul de vaccinare conține tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze administrate și data vaccinării. Versiunea electronică poate fi stocată și pe un dispozitiv mobil. Ambele versiuni vor avea un cod QR care conține informații despre vaccinare, precum și un sigiliu digital, pentru a garanta autenticitatea certificatului.

Doamna Paraschiv, vă mulțumim pentru interviul acordat!

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică Leova, în raion au fost imunizați cu schema completă 6274 de oameni, dintre care 2491 și-au administrat doza booster. În toată țara, peste un milion de persoane sunt vaccinate cu schema completă, iar aproape 281 de mii dintre ele și-au făcut doza booster, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Rata de vaccinare cu schema completă este de 30,72%. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cucu

You May Have Missed