Amintiri triste despre războiul de la Nistru

Amintiri triste despre războiul de la Nistru

Acum 30 de ani, la începutul primăverii din 1992, forțele oculte imperiale, secesioniste, au declanșat un război împotriva independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. La apelul conducerii țării, mii de moldoveni cu dragoste de țară – polițiști, militari, voluntari – s-au unit pentru a apăra patria.

În acel crunt război și-au pierdut viața cel puțin 300 de moldoveni, iar alți 370 au fost răniți, rămânând cu diferite grade de dizabilitate. Pentru a-i comemora pe cei 15 cantemireni, care și-au jertfit viața pe câmpul de luptă, zeci de veterani de război, conducerea raionului și a primăriei Cantemir, locuitori ai raionului au venit să cinstească memoria eroilor căzuți în războiul de la Nistru.
În 1992, acolo, pe poziții, s-au aflat și circa 1000 de colaboratori ai Inspectoratului de Poliție, militari și voluntari din raionul Cantemir. Pentru merite deosebite, au fost decoraţi cu ordinul ,,Ştefan cel Mare” polițistul Iurie Leon din s. Cociulia (post-mortem), Oleg Botea din s. Țiganca (decedat pe timp de pace) și Sergiu Mocanu din s. Ciobalaccia.
Mitingul a început cu o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu preotul paroh al bisericii din comuna Cania, Vasile Burduja, care în finalul serviciului divin a condamnat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, făcând apel la încetarea focului și găsirea unei soluții pașnice.
„Suntem aici pentru a aduce un omagiu celor 15 cantemireni, numele cărora sunt incrustate pe placa monumentului din Cantemir, tuturor veteranilor de război, care s-au ridicat în apărarea sfintelor idealuri ale poporului nostru”, a spus primarul orașului, Roman Ciubaciuc.


Iar Sergiu Cervinschi, președintele organizației raionale a veteranilor războiului de la Nistru, a menționat: „Avem datoria morală de a-i comemora pe cei căzuți pe câmpul de luptă, care și-au jertfit viața pe altarul păcii și independenței plaiului natal, dar și a-i susține pe cei care poartă în suflet și pe corp rănile războiului. Memoria lor rămâne un model de slujire cu devotament Patriei, obligându-ne, pe noi, autoritățile publice, și pe toți oamenii de bună credință, să aducem recunoștință celor căzuți, să avem grijă de familiile îndurerate, iar generațiile prezente și viitoare – să păstreze veșnică amintirea despre acești eroi ai neamului. În această zi sumbră și dureroasă de evocare a tragicului eveniment pe care-l comemorăm, pronunțăm un „Nu!” hotărât războiului din Ucraina, declanșat de Federația Rusă, facem un apel de încetare a acțiunilor militare, care aduc pagube enorme, fac victime, inclusiv în rândurile populației civile. Veșnică memorie celor căzuți pe câmpul de luptă!”.
Și alți veterani de război, printre care Constantin Racoviță, Gheorghe Blănaru, au condamnat agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. „Orașele și satele ucrainene sunt atacate de aceeași armată rusă, cu care am luptat noi în primăvara-vara lui 1992. Este greu de crezut că, astăzi, peste 30 ani de la războiul de la Nistru, tunurile răsună din nou în apropierea noastră. De această dată, în țara vecină, Ucraina. Moldova cheamă la încetarea focului din prima secundă a acestui conflict. Noi știm: pacea este cel mai de preț lucru. Fac apel la încetarea războiului, la pace în țara vecină și în lumea întreagă!”.
„Astăzi, când în întreaga țară este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței, îi comemorăm pe toți cei care au căzut în războiul din 1992, a menționat președintele raionului, Anatoli Ichim. Dorim cu toții să nu mai fie război, să nu pierdem vieți omenești. Orice conflict trebuie soluționat doar pe cale pașnică. Propun ca memoria celor căzuți pe câmpul de luptă să fie cinstită printr-un moment de reculegere și salve de arme”.
În continuare, președintele raionului a înmânat Diplome pentru veteranii de război din fiecare sat din raion, după care participanții la miting au depus flori la monumentul eroilor războiului de la Nistru.

Text și imagini:
Ion DORU

You May Have Missed