Consultații juridice gratuite în cadrul proiectului „LDA Moldova în sprijinul persoanelor cu dizabilități și marginalizate privind protecția drepturilor omului”

Consultații juridice gratuite în cadrul proiectului „LDA Moldova în sprijinul persoanelor cu dizabilități și marginalizate privind protecția drepturilor omului”

La data de 21.02.2022 s-a dat start activității de oferire a consultațiilor juridice gratuite pentru persoane cu dizabilități și marginalizate din raionul Cimișlia, activitate desfășurată în cadrul proiectului „LDA Moldova în sprijinul persoanelor cu dizabilități și marginalizate privind protecția drepturilor omului”, care are drept scop să contribuie la apărarea drepturilor persoanelor din grupuri social-vulnerabile din raionul Cimișlia prin consolidarea accesului la justiție la diferite instituții de drept.

În cadrul activității, persoanele cu dizabilități, persoane din grupuri vulnerabile și marginalizate, precum și persoane aflate în situație vulnerabilă vor primi consultații juridice gratuite, pe chestiuni care îi preocupă, din partea unui jurist.
În prima săptămână în care au fost oferite consultații juridice gratuite, oamenii din grupul țintă au exprimat un interes deosebit față de acest serviciu și s-au adresat cu diferite problemele juridice. În cadrul oficiului amenajat în incinta Primăriei din orașul Cimișlia, beneficiarii au avut ocazia să primească răspuns și recomandări privind problemele cu care s-au adresat și au fost ajutați să întocmească diferite solicitări către administrația publică locală și alte instituții publice.
Cei mai mulți solicitanți au fost persoane în etate, persoane cu dizabilități, cele care se află într-o situație de vulnerabilitate.
Una din principalele solicitări în luna februarie anului curent a fost cu privire la categoriile persoanelor care au dreptul de a beneficia de ajutor material în perioada rece a anului sau de ajutor social.
Venim cu câteva explicații importante:
Așadar, conform Legii privire la ajutorul social nr.133 din 13 iunie 2008 și Hotărârii Guvernului nr.1167 din 16 octombrie 2008 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social”: Ajutor pentru perioada rece a anului este o plată lunară fixă, care se acordă pentru lunile noiembrie-decembrie și ianuarie-martie.
Ajutorul social este o plată lunară acordată familiei defavorizate din partea bugetului statului. Dreptul la ajutorul social, în baza unei cereri, se stabilește pentru o perioadă nu mai mult de 2 ani şi se revizuiește la apariția oricărei schimbări care ar putea influența dreptul la ajutor social sau cuantumul ajutorului social stabilit.
De ajutor pentru perioada rece a anului sau de ajutor social poate beneficia o familie defavorizată sau o persoană defavorizată.
Sub noțiunea de familie se ia în vedere două sau mai multe persoane care locuiesc în aceeaşi locuinţă şi se întreţin dintr-un buget comun. Totodată, beneficiază de drepturile de familie și o persoană adultă singură care nu face parte dintr-o familie.
De dreptul la ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului beneficiază familiile defavorizate în cazul în care toţi membrii adulţi ai acesteia se încadrează în una dintre următoarele situaţii:
a. au atins vârsta necesară pentru stabilirea pensiei conform legislaţiei;
b. sunt persoane încadrate în grade de dizabilitate;
c. sunt şomeri înregistraţi la Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă şi nu refuză participarea la activităţile de interes comunitar ș.a.
d. se află în perioada dintre săptămîna a 30-a de sarcină şi săptămâna a 12-a după naştere în cazul în care copilul se naşte mort sau moare în perioada concediului postnatal, ori îngrijeşte un copil pînă la vârsta de 3 ani;
e. îngrijesc un membru/membri ai familiei care necesită îngrijire din partea unei terțe persoane conform concluziei consiliului medical consultativ al instituției medico-sanitare publice;
f. realizează venituri provenite din salarizare, cu timp integral sau parţial, din activitatea de antreprenoriat sau din activităţi legate de folosirea terenurilor agricole din extravilanul localităţilor.
Astfel, familiile defavorizate care au un venit global mediu lunar mai mic de 1196 lei (venitul lunar minim garantat) pot beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului sau ajutor social.
Pentru aceasta, o persoană din familie trebuie să depună fie o cerere pe suport de hârtie sau, în format electronic sau la telefon la structura teritorială de asistenţă socială din localitatea unde îşi are reşedinţa familia sau persoana solicitantă.
După caz, autorității de asistență socială îi vor fi transmise actele confirmative prevăzute de lege: copia buletinului, certificatul de salariu de la locul de muncă, certificatul privind componența familiei și altele.
În cazul examinării cererii de ajutor social și cererii de ajutor pentru perioada rece a anului va fi făcută o anchetă socială de către asistența socială.
Termenul de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea dreptului la ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului nu va depăşi 15 zile lucrătoare.
Dacă cererea este aprobată, atunci șeful oficiului teritorial de asistenţă socială va emite ordinul pentru acordarea ajutorului material pentru perioada rece a anului sau ajutorului social. Dacă ajutorul pentru perioada rece a anului/ajutorului social este refuzat, atunci trebuie să fie emisă o decizie de refuz care poate fi contestată.
Suma calculată a ajutorului social sau a ajutorului pentru perioada rece a anului se transferă prin modalitatea de plată selectată de beneficiar – la card bancar sau prin intermediul Poștei Moldovei.
Pentru orice alte consultații juridice, persoanele aflate în situații vulnerabile, persoanele cu dizabilități, persoane din familii defavorizate sau în incapacitate financiară din diferite motive pot primi consultații juridice gratuite la jurista proiectului, care se află în incinta Primăriei orașului Cimișlia (bd. Ștefan cel Mare 14, etajul 1, oficiul 3) – jurista Viorica Strelciuc, tel: +373 0799 99 568.

You May Have Missed