Între prezența și dispariția textilelor tradiționale bulgare din s. Stoianovca, Republica Moldova: principalele realizări ale proiectului

Între prezența și dispariția textilelor tradiționale bulgare din s. Stoianovca, Republica Moldova: principalele realizări ale proiectului

Proiectul de cercetare „Între prezența și dispariția textilelor tradiționale bulgare din Stoianovca, Republica Moldova” realizat prin Programul de cunoștințe materiale pe cale de dispariție (EMKP) implementat de către Muzeul Britanic, finanțat prin Fondul ARCADIA, este implementat în perioada 09 ianuarie 2023 – 8 ianuarie 2024. Acesta urmărește documentarea sistemului de cunoștințe și tehnici tradiționale de țesut ale etnicilor bulgari din Republica Moldova, în special locuitorilor satului Stoianovca, raionul Cantemir.

Implicarea comunității locale în procesul de restabilire a tehnicilor de producție textilă și de reproducere a sistemului relevant de cunoștințe a fost realizată pe mai multe dimensiuni. Cum am menționat în articolele precedente, am intervievat 16 doamne, purtătoare de cunoștințe. Un grup format din cca 10 doamne a fost implicat propriul zis în procesul de documentare. Activitățile au trezit doar emoții pozitive, deoarece „s-a întors roata vremii și am ajuns în tinerețea noastră” – au fost mărturiile doamnelor implicate în activități de reabilitare a covorului tradițional al etnicilor bulgari.

Implicarea tinerii generații în colaborarea cu doamnele în vârstă pentru a transmite mai departe abilități intergeneraționale a fost realizată prin concursul organizat de echipa de proiect în parteneriat cu gimnaziul „Ivan Vazov” și Casa de Cultură din s. Stoianovca. Copiii au fost invitați să participe în concursul de desene și eseuri cu genericul „Covorul bunicii mele”. Pentru concursul de desene s-a propus tema „Covorul bunicii mele este cel mai frumos din lume – vino sa-l vezi!” și pentru concursul de eseuri „Covorul bunicii mele – un element important al moștenirii culturale bulgare”. Concursanții din trei categorii de vârstă (7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani) au prezentat 28 de desene și 6 eseuri dedicate tematicilor propuse. Înainte de sărbătoarea Sf. Nicolae 15 copii, autori ai lucrărilor câștigătoare în ambele categorii de concurs – desen și eseu, s-au bucurat de cadouri și diplome de gradul I-III, absolut toți concurenții au primit Diplome de participare. Dar cel mai important, că conținutul lucrărilor a permis celor maturi să înțeleagă că doar prin comunicare cu urmașii noștri vom putea păstra valorile noastre culturale, dar și revitaliza interesul față de activități de altă dată. Datorită concursului copiii din s. Stoianovca, purtând discuții cu bunicile sale, au reușit să descopere fenomenul țesăturilor tradiționale și frumusețea acestora.

Pe întreg parcursul de implementare a proiectului conservarea potențialului cultural material al comunității satului Stoianovca s-a realizat prin intermediul metodelor moderne de cercetare și tehnicilor avansate de înregistrare, ce a permis echipei proiectului acumulare de vast material de teren, care acum se află la etapa de procesare. Materialul foto, audio, video obținut în timpul cercetărilor de teren servește și va servi pentru redactare de articole științifice, montarea unui film documentar dedicat subiectului tradițiilor țesutului în comunitatea bulgarilor din Republica Moldova.

Parcurgerea întregului proces de țesut din ațe de lână a unui covor tradițional din s. Stoianovca a permis implicarea cot la cot cu doamnele cu vârstă de peste 70 de ani a unor femei mai tinere. Acestea muncesc acum pentru crearea cu suportul proiectului dat unui Centru de conservare și valorificare a potențialului material local etnografic în s. Stoianovca. Centrul va continua lucrul privind reabilitarea tradițiilor textile de altă dată, folosind echipamentul și materia primă procurate în cadrul proiectului.

Aceste obiecte textile deveneau parte a zestrei pentru fiicele lor. În același timp avea loc implicarea fetelor în procesul de țesut și transmitere pe cale naturală a sistemului de cunoștințe dedicate acestei activități casnice de la o generație spre altă.

În opinia noastră, această activitate de documentare științifică a procesului de confecționare a textilelor în condiții casnice la bulgarii din Republica Moldova contribuie direct la completarea subiectului dedicat confecției textilelor tradiționale în comunitățile diferitor etnii din țară. Ajută la cunoaștere mai profundă a tradiției foștilor coloniști transdanubieni conservate într-un mediu cultural diferit, modului original de prelucrare a resurselor locale păstrat de-a lungul mai bine de 200 ani.

Materialele colectate și structurate în urma implementării proiectului vor fi oferite Muzeului Britanic din Londra, Marea Britanie, Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Chișinău, vor fi puse la dispoziția Casei de Cultură din s. Stoianovca pentru ca fiecare locuitor al satului să cunoască tradițiile propriei localități. La fel pot servi drept studiu de caz în cadrul cursurilor universitare cu specializare în etnografie sau pentru studenții de la specialitate de tapiserie a Academiei de Teatru, Muzică și Artă Plastică din Chișinău. Ulterior, materialele obținute în procesul de documentare vor fi utilizate la elaborarea monografiei dedicate aspectelor istorico-etnografice a s. Stoianovca.

Marina MIRON, doctor în istorie cercetător principal al proiectului
Fotografii: Viorel MIRON

You May Have Missed