Din poșta redacției: Scrisoare adresată lui Vladimir Putin

Din poșta redacției: Scrisoare adresată lui Vladimir Putin

Știu, această scrisoare nu va ajunge niciodată pe masa de lucru a prea puternicului (cum se consideră el) Vladimir Putin, așa cum nu ajung alte sute sau poate chiar mii de răvașe de acest gen. Mai știu, de asemenea, că aceste rânduri n-au cum să-l sperie pe prea încăpățânatul monarh moscovit. Dacă aș ști că ar citi scrisoarea mea, iată ce i-aș spune…

Domnule Vladimir Putin!
Rusia nu se poate lăsa de Republica Moldova și nici de războaiele cu ea. Statul dumitale s-a comportat ca un adevărat bandit față de români. A ocupat jumătate din Țara Moldovei în 1812, supunând populația blândă și credulă din acest spațiu unui proces barbar de deznaționalizare.
Ei bine, aceea a fost Rusia veche, țaristă, unde bunelul meu, Spânu P.V., a fost dus la războiul din 1905 și a fost făcut prizonier la japonezi.
Dar nici Rusia nouă nu a fost umană cu noi: nu s-a împăcat niciodată cu actul reîntregirii neamului românesc. Și când s-a ivit momentul potrivit, pe 28 iunie 1940, a intrat cu tancurile în Basarabia. A intrat fără referendum și fără să-i întrebe pe părinții mei dacă vor să trăiască în URSS.
Cei care ne-au „eliberat”, după cum afirmau ei, de „fasciștii români”, cunoșteau prea bine că atunci aveam cinci porturi și tot atâtea cetăți, iar după venirea cotropitorilor am rămas numai cu cetatea Sorocii și fără nici un port…
În Al Doilea Război Mondial, cu prețul vieților a mii de moldoveni basarabeni, ați acaparat Kenigsbergul, actualul Kaliningrad, și insulile Kurile de la japonezi, considerându-ne pe noi oameni de sortul doi, cu toate că politica sovietică declara că toți suntem egali.
Toate aceste acțiuni criminale erau dirijate de Kremlin, principalii executori erau rușii sau vorbitorii de limbă rusă.
Politica voastră murdară a adus statul moldav la sărăcie, în loc de o pensie bună pentru bătrâni, conducerea noastră este nevoită să plătească compensații pentru victimele din Afganistan, de la Cernobâl, din Transnistria.
Toate aceste nenorociri sunt pe conșiința voastră. Germania și astăzi achită pentru crimele trecute, și-a cerut scuze. Rusia niciodată nu și-a cerut iertare de la moldoveni pentru nenorocirile pe care i le-a provocat timp de două secole: deportări, foamete organizată și altele. Dacă ar urma exemplul nemților, Moscova ar trebui să ne livreze în mod gratuit gaze naturale un secol înainte, nu să ne șantajeze cu prețuri mari. Așa ar fi onest și frățește.
Însă știu că nu vă este pe plac președinta Maia Sandu, Ioana d’Arc a Moldovei. Au fost la conducere oamenii Kremlinului, Lucinschi, Voronin, Dodon. Și atunci ați promovat o politică ostilă și obraznică față de noi: presiuni, blocade economice, provocări la Nistru și altele. Tot nu vă ajunge spațiu, v-ați lățit pe două continente. Ce să facă rușii pe pământurile noi?
Țara noastră, oricum, va ajunge, mai devreme sau mai târziu, acolo unde ne dorim. Iar noi vrem cât mai devreme. Prea mult am suferit. Avem acest drept.
P.S. Ultimele evenimente legate de războiul crunt pornit de Rusia împotriva Ucrainei demonstrează, cu lux de amănunte, ce fel de om sunteți: un dictator, un despot, un tiran, un al doilea Hitler, după cum vă numesc ucrainenii. Omenirea, istoria în general, nu vă vor ierta niciodată…

Gheorghe SPÂNU,
pensionar, ofițer de poliție,
veteran al războiului de pe Nistru din 1992
S. Batâr, raionul Cimișlia

You May Have Missed