Cantina socială „Concordia″ din Cimișlia, dotată prin finanțarea agenției USAID

Cantina socială „Concordia″ din Cimișlia, dotată prin finanțarea agenției USAID

Doar cei nevoiași pot cu adevărat înțelege importanța serviciilor sociale. Doar ei pot aprecia valoarea facilităților pe care acestea le oferă: un prânz cald, mai ales în timpul iernii, sau posibilitatea de a face baie măcar o dată pe săptămână. Din păcate, în țara noastră încă există persoane pentru care aceste facilități reprezintă un lux. Anume pentru acești oameni lucrează cantina socială „Concordia” din orașul Cimișlia, care recent a beneficiat de o dotare completă grație finanțării acordate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).   

Pe 21 decembrie 2023, reprezentanții agenției USAID au efectuat o vizită oficială la cantină pentru a evalua rezultatele proiectului social realizat în parteneriat cu primăria orașului Cimișlia, prin intermediul programului Comunitatea Mea. Proiectul a avut ca obiectiv principal îmbunătățirea calității serviciilor oferite de cantina socială, asigurând un mediu mai sănătos și mai confortabil pentru beneficiarii cantinei, precum și condiții de lucru mai sigure și eficiente pentru lucrătorii instituției.

În prezent, dotată cu mobilier, echipamente și aparate de bucătărie profesionale noi, cantina socială „Concordia” oferă servicii esențiale persoanelor social vulnerabile, inclusiv copiilor din familii defavorizate din localitate. Mese calde, pachete alimentare lunare și facilități de igienă, precum duș și spălătorie, fac parte din oferta extinsă a cantinei. Aceste servicii, deși aparent simple, sunt vitale pentru câteva zeci de persoane din comunitate, preponderent bătrâni, unii dintre care nici nu mai pot ieși din casă, primind ajutorul alimentar prin asistenții sociali.

Zinaida Aramă, beneficiara cantinei, a împărtășit: „Această cantină e foarte importantă fiindcă avem multă lume flămândă în localitate. Aici vin, de exemplu, bărbați tineri care sunt invalizi și nu pot lucra. Noi cu soțul suntem, la fel, invalizi. Nu avem nici două mii pensia – e foarte mică. Dacă achităm servicii comunale, e imposibil să-ne permitem să mâncăm ceva. Această cantină este de un foarte mare ajutor pentru noi!” (red.)

De asemenea, în urma dotării oferite, cantina va putea acorda sprijin refugiaților în caz de necesitate, devenind astfel o facilitate vitală pentru asigurarea acestora cu alimente esențiale și servicii de igienă.

Primarul orașului Cimișlia, domnul Sergiu Andronachi, a menționat că „în viitor, cantina socială „Concordia” își va extinde serviciile și va deveni un centru care va avea posibilitatea să alimenteze cât mai multă populație și să presteze servicii de alimentare prin catering”.

În cadrul vizitei, Șeful Misiunii USAID în Moldova, dl Jeff Bryan, a avut posibilitatea să discute cu beneficiarii și lucrătorii cantinei, să afle despre realitățile vieții celor care vin aici, să participe la pregătirea pachetelor alimentare distribuite beneficiarilor și chiar să guste din mâncarea servită la cantină.

Prin intermediul acestui proiect social cu o valoare totală de 366 100 lei, agenția USAID a realizat o investiție importantă, demonstrând încă o dată angajamentul său continuu pentru creșterea calității vieții în comunitățile din Republica Moldova.


Informații despre organizatorul vizitei:

Comunitatea Mea – programul emblematic al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în domeniul guvernării locale, implementat în Republica Moldova de organizația internațională IREX. Programul are menirea de a acorda sprijin autorităților publice locale în a deveni mai eficiente, mai transparente și mai responsabile față de cetățeni. În prezent, Programul Comunitatea Mea colaborează cu 123 de primării și localități din întreaga țară, care beneficiază de instruiri și asistență tehnică pentru îmbunătățirea serviciilor publice locale, implicarea cetățenilor în guvernarea locală și implementarea instrumentelor de creștere a veniturilor locale.

You May Have Missed