Un iepure de câmp vânat ilegal l-a costat pe braconier 5500 de lei

Un iepure de câmp vânat ilegal l-a costat pe braconier 5500 de lei

Urmărind  scopul  de  a  contracara  braconajul cinegetic și a  respecta  prevederile  actelor normative privind folosirea și protecția fondului cinegetic, conducerea Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) a  creat  cinci grupe operative constituite din inspectorii de mediu ai aparatului central  și  din alte  persoane  din  domeniul  respectiv  în  vederea  efectuării   unui spectru larg de razii antibraconaj în cuprinsul administrativ-teritorial din  cinci raioane ale Republicii  Moldova.

Potrivit  datelor furnizate  de  IPM, în cadrul măsurilor desfășurate de către echipele mobile,  numai pe  parcursul  a  două  zile  din  săptămâna  precedentă  au  fost   întocmit  13  procese-verbale, fiind aplicate amenzi contravenționale în suma de 13800  de  lei, fiind  ridicat în calitate de corp delict un iepure de câmp dobândit ilicit, cu înaintarea pentru recuperare a prejudiciului în sumă de     2500  de  lei.

În fondurile de vânătoare, aflate pe teritoriile  administrative ale raioanelor  Cimișlia, Hăncești, Strășeni, Nisporeni și Ialoveni au fost supuși verificărilor 55  de  vânători, organizați în nouă grupe, care practicau vânătoarea la fazan.

Un caz de braconaj a fost depistat, la data de   5  ianuarie  curent, în fondul de vânătoare din extravilanul satului  Ivanovca Nouă  din  raionul Cimișlia, unde un bărbat  al acestei  localități, aflându-se la vânătoarea de fazan, a recoltat neautorizat un iepure de camp. În   temeiul art. 128, alin. (2) din Codul Contravențional, făptașului  i-a fost încheiat un proces-verbal cu privire la contravenție. Pentru acțiunile intenționate de comitere a braconajului, persoana  delicventă  a fost supusă sancțiunii contravenționale sub formă de amendă în mărime de 60 unități convenționale (3000  de   lei), ea  fiind obligată să restituie și prejudiciul cauzat resurselor cinegetice în sumă de   2500  de  lei.

În aceiași zi, în extravilanul satului  Bolțun  din  raionul Nisporeni, pentru încălcarea prevederilor actelor normative privind folosirea și protecția fondului cinegetic, în temeiul art. 128 alin. (1) Cod Contravențional, au fost sancționați cu amenzi cuprinse între 600 și 1000 de  lei șase vânători întruniți într-o echipă, care practicau vânătoarea colectivă la fazani, nefiind echipați cu chipiuri sau veste de culoare  galben-verzuie sau portocalie, încălcând astfel  prevederile pct. 77 din Regulile de securitate la vânătoare aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 140 din 10  martie  2017.

La fel, pentru încălcarea cerințelor regulilor de securitate în procesul de vânătoare  s-au ales cu procese-verbale și sancțiuni contravenționale, cuprinse între  12 și 30 unități  convenționale (600 – 1500 de   lei), alți cinci membri ai societăților teritoriale de vânători și pescari din raioanele Ialoveni și Cimișlia, care dețineau asupra  lor  cartușe încărcate cu alice mai mari de 5,0 mm, sau cu armele neînsoțite de permisul portarmă.

Tot la  mijlocul  săptămânii  trecute, pentru încălcarea modului stabilit de transportare al lemnului, în baza art. 142 alin. (1) Cod Contravențional, a fost întocmit proces-verbal unui pădurar al ocolului silvic Logănești,   raionul  Hâncești,  care,  în remorca unui autocamion de model ZIL 131, transporta, cu factură fiscală expirată,  10 metri  steri  lemn de foc, specii tari. Pe cazul dat contravenientului i-a fost aplicată o amendă contravențională în sumă de 6000  de  lei.

În  acest context, Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează membrii Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova asupra respectării prevederilor actelor normative privind folosirea și protecția fondului cinegetic, precum și neadmiterea acțiunilor de braconaj.

Ion  CIUMEICĂ

You May Have Missed