Incendii de vegetație uscată

Incendii de vegetație uscată

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, la sfârșitul săptămânii trecute, pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din subdiviziunile locale din raioanele țării au intervenit pentru a lichida 51 de focare de ardere de vegetație uscată în mai multe localități.

Un incendiu de proporții a izbucnit în preajma satului Abaclia, raionul Basarabeasca. La fața locului au intervenit două echipe de pompieri, care, împreună cu localnicii, au lichidat focarul. Datorită intervenției operative a pompierilor, focul nu s-a răspândit, fiind salvat lanul cu porumb de aproximativ 3 ha, fiind nimicite de flăcări 0,40 ha de vegetație uscată. Totodată, în timpul stingerii focarelor, un bărbat în vârstă de 55 de ani a suferit arsuri la piciorul drept, fiind preluat de către Serviciul Asistență Medicală Urgentă și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Un alt focar de vegetație uscată a fost lichidat în municipiul Comrat, pe strada Tretiakov, unde focul a afectat doi copaci și a pârjolit locul din preajmă.
De intervenția pompierilor a fost nevoie și în raionul Cantemir. După cum ne-a comunicat Anatolie Nastase, ofițer superior la Serviciul prevenție al Secției Situații Excepționale a raionului, focul a nimicit 25 ha de vegetație în localitatea Constantinești, 10 ha de miriște în satul Suhat și 8 ha de iarbă uscată în satul Capaclia. Intervențiile rapide și bine organizate ale pompierilor s-au soldat cu rezultatul scontat, flăcările fiind stinse în scurt timp, fără consecințe grave.
În acest context, pompierii și salvatorii îndeamnă populația să respecte cu stricteţe regulile de protecție împotriva incendiilor şi să nu aprindă vegetaţia uscată sau gunoiul menajer. În condiţii de vânt puternic, temperaturi pozitive şi umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de proporţii. În cazul în care oamenii observă focare de iarbă aprinsă, sunt rugaţi să apeleze de urgenţă Serviciul 112, pentru a evita răspândirea focului.

Ion DORU

You May Have Missed