De hramul satului, la Vișniovca s-a cântat și s-a dansat

De hramul satului, la Vișniovca s-a cântat și s-a dansat

La începutul săptămânii trecute, când creștinii ortodocși de stil vechi i-au sărbătorit pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în satele Vișniovca și Gotești, raionul Cantemir, a fost sărbători Hramul localităților, manifestările demarând cu slujbe la biserici, mai apoi continuând cu vaste programe cultural-artistice.

La Vișniovca, sătenii și oaspeții lor au avut parte de un program cultural-artistic de excepție, competiții sportive, expoziții de lucrări ale meșterilor populari, o gamă largă de produse alimentare, băuturi răcoritoare, distracțiile și voia bună dominând pe tot parcursul zilei, până hăt târziu.
Primărița localității, Olga Pac, ne-a comunicat că toți cei prezenți – de la mic la mare – au savurat și un spectacol cultural-artistic de excepție: concert de muzică clasică în interpretarea „Maestro Cvartet” în cadrul proiectului „Artă în mahala”, evoluțiile fascinante ale colectivelor de dansatori „Șoimii neamului” și „Mocăncuța” din satul Cociulia, a formației folclorice „Mierla Prutului” de la Casa raională de cultură „Nicolae Sulac” și, desigur, a îndrăgitului colectiv din Vișniovca, „Melancolie”, care au încântat spectatorii cu dansuri populare, melodii mai vechi și mai noi.
Se spune că Sfântul Petru este cel care are cheile de la poarta și încăperile Raiului, fiind și mâna dreaptă a lui Dumnezeu, ar fi și cel care stăpânește piatra, grindina și este patronul plugarilor. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit în aceeași zi, anul 67. Pe locul unde a fost răstignit, în Roma, Petru, în Circul lui Nero se ridică bazilica Sfântul Petru, iar în locul martiriului Sf. Pavel de pe Via Ostia, creștinii au ridicat o biserică închinată lui – biserica „San Paulo fuori la mura”, adică biserica din afara zidurilor cetății.

Ion DORU

You May Have Missed