Comemorarea victimelor represiunilor staliniste

Comemorarea victimelor represiunilor staliniste

În dimineața zilei de duminică, 13 iunie curent, câteva zeci de oameni s-au adunat la monumentul din orașul Cimișlia consacrat victimelor represiunilor staliniste, pentru a cinsti memoria acestora.

De fapt, evenimentul a fost compus din două părți. Mai întâi, s-a desfășurat festivitatea propriu-zisă, după care a avut loc lansarea cărții „Dosarele Infernului” de Anastasia Ambul-Balmuș, acest volum conținând mărturii cutremurătoare despre persoanele deportate din diferite localități ale raionului Cimișlia.

Prima parte a manifestării
Startul a fost dat prin intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, pentru ca în continuare să fie anunțat un moment de reculegere întru amintirea celor care au fost trimiși, în mod forțat, în Siberii de gheață, vorba regretatului poet Grigore Vieru. A urmat depunerea de flori la monumentul pe care sunt incrustate numele persoanelor deportate.
Apoi, moderatoarea ceremoniei de comemorare, Nina Nenescu, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional, i-a invitat, rând pe rând, la microfon pe cei care au dorit să vorbească: Alexei Zgherea, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Ion Creangă“; Vadim Torgai și Ana Aramă, vicepreședinți ai raionului Cimișlia.
Oratorii au adus în atenția celor prezenți file zguduitoare despre cele întâmplate în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 și nu numai, au menționat persoanele dragi care au avut de suferit în acele timpuri de restriște.

Lansarea cărții „Dosarele Infernului”
Autoarea volumului „Dosarele Infernului”, Anastasia Ambul-Balmuș, care este și președintă de onoare a Asociației Obștești „Societatea Cultural–Istorică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Cimișlia, a făcut o amplă prezentare a cărții, care a fost editată cu ajutorul substanțial al fraților noștri din municipiul Pitești, România.
Și-au expus opiniile despre această culegere de documente istorice inedite studiate cu o deosebită migală de către Anastasia Ambul-Balmuș mai multe persoane: profesorul Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie; șefa Direcției învățământ general Cimișlia, Gabriela Garaba, profesoară de istorie; ziaristul Ion Ciumeică, președintele Fundației Culturale Regionale „Mihai Eminescu”; Ana Cabac, fiica deportatului Chiril Matei din orașul Cimișlia.
Ei au adus mulțumiri autoarei cărții pentru scoaterea la lumină a unor pagini necunoscute din istoria relativ recentă a țării noastre, au condamnat atrocitățile la care au fost supuși deportații.
Iar Mihail Olărescu, președintele raionului, suspendat din funcție în perioada electorală, a venit cu propunerea ca un anumit număr de exemplare ale volumului „Dosarele Infernului” să fie procurat de către Consiliul Raional Cimișlia și distribuit ulterior elevilor din clasele superioare, spre a fi citit, pentru a cunoaște mai bine istoria acestui pământ, care a suferit enorm din cauza cotropitorilor ce se erijează și acum în „eliberatori”.
Un locuitor al comune Gradiște, Alexei Tataru, a recitat poezia „Rugămintea cea din urmă“ de George Coșbuc.
Ceremonia s-a încheiat cu un serviciu divin, victimele represiunilor staliniste fiind pomenite în rugăciunea oficiată de preotul Nicolae Cristov, parohul Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Cimișlia.

Octavian POPESCU

You May Have Missed