Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în raionul Cimișlia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în raionul Cimișlia

Pe parcursul zilei de marți, 15 iunie curent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o deplasare de serviciu în raionul Cimișlia.

Programul vizitei a început în orașul Cimișlia și cuprins desfășurarea în această localitate a trei ședințe de lucru.
Întâlnirea de la Casa de cultură
În acest locaș, a avut loc întrunirea cu angajați ai Consiliului raional, cu reprezentanți ai administrației publice locale de nivelul întâi, cu directori de școli și grădinițe, cu administratori ai instituțiilor descentralizate.
Cea de-a doua întâlnire, cu agenți economici din această unitate administrativ-teritorială și din localități ale raionului vecin Basarabeasca, a fost organizată în sala de ședințe din incinta Consiliului raional.
La a treia ședință au fost prezenți conducători ai Spitalului raional, șefi de secții de la această instituție, lucrători medicali, angajați ai centrelor de sănătate și ai subunității de urgență, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
La Casa de cultură, șefa statului a vorbit despre situația din țară la momentul actual, a menționat directivele și obiectivele pentru viitor.
În cadrul discuțiilor purtate de Maia Sandu cu mai multe persoane, au fost abordate diverse subiecte, dar în mod special cele ce țin de programele de dezvoltare a localităților, de repartizarea corectă a fondurilor pentru comunități, de relansarea proiectelor de reparație a drumurilor locale, de modalitățile privind stabilirea, majorarea și recalcularea pensiilor pentru a obține echitatea socială, de reforma administrativ-teritorială, de majorarea salariilor, de afectarea agriculturii în urma calamităților naturale, de lupta împotriva corupției ș. a.

Un dialog constructiv cu antreprenorii
Pe parcursul ședinței cu agenții economici, s-a discutat despre activitățile cotidiene ale reprezentanților mediului de afaceri.
În același timp, au fost abordate subiecte privind situația de criză din perioada de pandemie și ca rezultat al schimbărilor climaterice din ultimii ani.
Propunerile parvenite din sală s-au referit la: modificarea Codului vamal, măsurile de sprijin pentru agenții economici din domeniul agrobusiness-ului, reindustrializarea pe întreg teritoriul țării prin edificarea mai multor platforme industriale.
Antreprenorii au comunicat și despre unele abuzuri ale organelor de control din țară.
Președinta Republicii Moldova a declarat că țara noastră poate să ajungă prosperă doar dacă vom avea afaceri prospere, ceea ce va asigura locuri de muncă, salarii bune și bani la buget. În această ordine de idei, antreprenorii au nevoie de câteva lucruri pentru a menține locurile de muncă, pentru a rămâne acasă și a dezvolta afaceri sănătoase, care să asigure creșterea economică:

  • stoparea abuzurilor și a hărțuielii din partea instituțiilor statului;
  • debirocratizarea și schimbarea cadrului legal, așa încât regulile să fie simple și clare pentru cei care își deschid o mică afacere;
  • investiții în infrastructură, prin atragerea unor resurse externe, dar și prin utilizarea corectă a resurselor interne;
  • eliminarea monopolurilor;
  • introducerea cotei 0 la venitul reinvestit;
  • investiții în industria de prelucrare și creșterea competitivității produselor noastre;
  • reforma justiției și dreptate pentru oamenii de afaceri cinstiți.
    „Avem nevoie la conducere de oameni competenți și onești, care să rezolve aceste probleme. Avem nevoie de un Parlament și un Guvern care să sprijine mediul de afaceri și crearea locurilor de muncă”, a concluzionat Maia Sandu.

  • Laude pentru organizarea vaccinării
    La întrunirea cu personalul medical din raionul Cimișlia, s-a discutat despre efectele pandemiei și despre mersul campaniei de vaccinare.
    Gazdele au fost lăudate pentru buna organizare și desfășurare a luptei cu virusul, raionul Cimișlia ocupând un loc de frunte în țară la capitolul în cauză. Iată de ce angajații sistemului de sănătate din raion au primit înalte aprecieri pentru munca imensă pe care o depun în condițiile foarte complicate ale pandemiei.
    Șefa Centrului de Sănătate Cimișlia, Ludmila Capcelea, directoarea interimară a Spitalului raional, Mariana Florea, conducătoarea Direcției de Sănătate Publică Hâncești, Tamara Pascari, au informat audiența despre potențialul colectivelor pe care le dirijează, au atras atenția asupra insuficienței de personal calificat, au povestit despre reușitele în lupta cu pandemia de Covid-19.
    Maia Sandu și-a expus viziunea asupra problemelor abordate și a specificat care ar fi soluțiile posibile de rezolvare a acestora.
  • Vizita la muzeu
    În pauza dintre ședința a doua și cea de a treia, președinta Republicii Moldova a găsit de cuviință să viziteze Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia, unde a admirat tablourile din cadrul expoziției personale a artistului plastic Alexandru Bulat, directorul acestei instituții.
    Șefa statului a luat cunoștință și de multe alte materiale care se păstrează aici, după care a lăsat, în Cartea de Onoare, a Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia, următorul mesaj: „Cu mare drag față de oamenii talentați care promovează cultura și tradițiile neamului nostru”.

  • Discuții cu populația din partea de nord a raionului
    Peste 400 de persoane dintr-o serie de localități din regiunea de nord a raionului Cimișlia – Albina, Fetița, Mereni, Hârtop, Ivanovca Nouă, Lipoveni – au venit, în după-amiaza zilei de marți, 15 iunie curent, la Casa de cultură din Gura Galbenei, pentru a se întâlni cu Maia Sandu.
    Ca și la celelalte întruniri, și de această dată lumea a purtat discuții sincere cu președinta Republicii Moldova, fiind abordate o gamă largă de probleme care se cer a fi soluționate cât mai grabnic, pentru a îmbunătăți viața noastră.

You May Have Missed