Înveșnicirea memoriei lui Nicolae Dabija la Aluatu, raionul Taraclia

Înveșnicirea memoriei lui Nicolae Dabija la Aluatu, raionul Taraclia

Satul Aluatu din raionul Taraclia va avea, de azi înainte, strada Nicolae Dabija, informează provincial.md.
O decizie în acest sens a fost adoptată de către Consiliul local, la demersul Asociației „UNIREA-ODIP” și al președintelui acesteia, Vlad Bilețchi, care este acolo consilier independent.
În textul unei declarații adoptate la ședința de săptămâna trecută a aleșilor locali din Aluatu, se menționează că, de-a lungul anilor, Nicolae Dabija și-a dedicat întreaga activitate promovării culturii și literaturii naționale, opera sa valoroasă reușind să cucerească cititori din toate colțurile lumii.
„După ce am venit cu inițiativa de a redenumi o stradă din municipiul Chișinău în strada Nicolae Dabija, am decis să extindem această idee și în localitățile Republicii Moldova. Nicolae Dabija este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din spațiul românesc, iar pe parcursul activității sale a promovat cele mai frumoase valori și a stat la baza mișcării de renaștere națională. În acest sens, Nicolae Dabija merită să aibă o stradă denumită în cinstea sa în fiecare localitate, oraș sau municipiu, merită un monument și chiar o școală în memoria sa. „Nasc și la Moldova oameni”, spunea maestrul Dabija. Iată că întreaga românitate a avut norocul să-l aibă pe Nicolae Dabija, iar opera și activitatea sa trebuie să dăinuie pentru totdeauna”, a specificat Bilețchi.

Ion CIUMECĂ

You May Have Missed