Municipiul Cahul realizează performanțe la capitolul ecologie în perspectiva devenirii unui oraș mai curat

Municipiul Cahul realizează performanțe la capitolul ecologie în perspectiva devenirii unui oraș mai curat

Pe parcursul lunilor martie și aprilie se fac câțiva pași importanți pentru ca municipiul Cahul să devină mai curat. Asociația Obștească „Perspectiva”  a procurat în cadrul proiectului „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!” –  920 de pubele, împărțirea și montarea cărora a demarat la 1 martie. În special, aceste acțiuni au fost îndreptate către micro – raioanele  de periferie Valincea și Lipovanca. Potrivit lui Nicolae Mocanu, președintele A.O. „Perspectiva”, pubelele sunt distribuite gospodăriilor care nu aveau până acum un contract semnat cu Gospodăria Comunal – Locativă a municipiului Cahul, transmite ziuadeazi.md.

Printre obiectivele proiectului se mai numără și creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu referire la problemele de mediu aferente serviciilor publice locale și participarea cetățenilor în procesul de monitorizare participativă în domeniul managementului deșeurilor; consolidarea infrastructurii urbane pentru colecatarea deșeurilor solide în colabrare cu APL Cahul și promovarea proiectelor și investițiilor europene realizate în municipiul Cahul și creșterea vizibilității acestora.

Pe lângă cele 920 de pubele, se preconizează și instalarea a 50 de coșuri de gunoi pe străzile principale și în cartiere, în special în stațiile de autobuse, în zonele aglomerate, împreună cu colaboratorii structurilor specializate. De asemenea vor fi construite și amenajate 5 platforme pentru colecatarea deșeurilor.

Tot în cadrul proiectului „EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!” se va petrece și o acțiune de salubrizare a râului Frumoasa, în care vor fi mobilizate 60 de persoane. De asemenea, va fi organziat și un concurs pentru cea mai cuarată curte din municipiul Cahul. Premiul mare va constitui 10 mii de lei.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al UE, acordat pentru Republica Moldova din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” , finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API). Partenerul proiectului pentru Regiunea Sud este Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale „CONTACT-Cahul”.

Mai multe detalii, precum și fotografii de la recepționarea pubelelor, vedeți aici.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed