Situație alarmantă în raionul Cahul: sporește violența în rândul copiilor

Aliona Crețu și Olga Percemli, specialiste ale Biroului de Probațiune Cahul

Situație alarmantă în raionul Cahul: sporește violența în rândul copiilor

Biroul de Probațiune Cahul, instituție care monitorizează copiii ajunși în atenția organelor de drept, înregistrează o creștere a numărului de cazuri de abuz fizic între copii. Astfel, pe parcursul anului trecut, Biroul a întocmit referate asupra a patru cazuri de aplicare a violenței de către minori: trei au fost clasificate drept acte de huliganism, iar unul – acțiune cu caracter sexual. În anul curent, însă, situația este mai gravă. Până la data de 5 septembrie, au fost alcătuite referate privind șapte încălcări ale legislației: două – pentru huliganism; alte două – pentru furturi cu folosirea forței fizice, încă două – pentru viol și una – pentru acțiune cu caracter sexual.

Ce este un referat asupra săvârșirii infracțiunilor de către persoane care nu au atins majoratul?

Olga Percemli, șefa Serviciului programe probaționale și minori din cadrul Biroului de Probațiune Cahul, explică: „Sunt responsabilă de supravegherea copiilor care au fost condamnați la privațiune de libertate, dar și de întocmirea unor referate asupra celor care au încălcat legea, dar încă nu au fost pedepsiți pentru aceasta. Un referat este un document, o caracteristică amplă, despre individualitatea și personalitatea infractorului”.
Scopul unui asemenea act constă în individualizarea pedepsei pentru copilul care a comis o abatere de la prevederile legislației. „Dacă infracțiunea a fost săvârșită de un grup de copii, pentru fiecare participant se alcătuiește un referat aparte, în care se evidențiază personalitatea, datele despre familie, climatul afectiv în relațiile cu cei din jur, sentimentele, atitudinea față de studii (inclusiv abandonul lecțiilor), petrecerea timpului liber etc. Pentru ca un referat să fie cât mai obiectiv, înainte de întocmirea lui au loc discuții nu numai cu persoanele implicate în cazul de aplicare a violenței, ci și cu reprezentanții autorităților publice locale, cu profesorii, colegii de școală, vecinii, cu alți actori comunitari”, adaugă Aliona Crețu, șefa Secției supraveghere și pedepse complementare din componența aceleiași instituții.

Caz de violență nemaiîntâlnit la Cahul

În primăvara acestui an, în municipiul Cahul a avut loc un caz despre care Olga Percemli spunecă nu a mai avut în activitatea sa. Un băiat de 15 ani a maltratat un coleg de clasă, prinzându-i capul în ușă. A fost pornită o cauză penală, însă Biroul de Probațiune, din motive necunoscute, nu a fost atras în acest proces, adică nu a fost întocmit referatul corespunzător. Până la urmă, în fața instanței a fost adusă mama copilului, care a și fost pedepsită contravențional pentru neexecutarea obligațiilor părintești.
Un număr semnificativ de referate, precizează specialistele Biroului de Probațiune, încetează în faza urmăririi penale, deoarece părțile aflate în conflict se împacă.

O perspectivă pesimistă

Olga Percemli și Aliona Crețu nu sunt prea optimiste în ceea ce privește perspectivele de reducere a numărului cazurilor de violență în rândul copiilor, întrucât, în opinia lor, fenomenul ar putea fi favorizat de începerea unui nou an școlar.
În opinia mai multor specialiști din raionul Cahul (din domeniile jurisprudență, psihologie, pedagogie, asistență socială și protecție a familiei), cauzele sporirii violenței juvenile ar fi mai multe, două dintre care ar fi acumularea experienței negative și preluarea ei de către copiii din familiile unde se practică bătăile și nivelul ridicat de aplicare a forței fizice și a altor forme de abuz în produsele media difuzate la TV și pe rețelele de socializare.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed