Hepatita poate fi prevenită și tratată

Hepatita poate fi prevenită și tratată

Ziua Mondială a Hepatitei este marcată la 28 iulie (ziua de naștere a doctorului Baruch Blumberg, laureat al Premiului Nobel, descoperitorul virusului hepatitei virale B (HVB). Hepatita, o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului, ce constă în distrugerea celulelor hepatice, poate provoca apariția cirozei sau a cancerului hepatic.

Hepatitele virale (HV) (A,B,C,și D) pot avea consecințe grave pentru sănătate. Ținta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este de a elimina HV, către 2030. În lume, HVB și C au afectat 354 mln. de oameni, cu 1,1 mln. de decese anual, în Europa – 14 mln. sunt purtători ai virusului HVB și 12 mln. – HVC. În R. Moldova, în 2021, s-au înregistrat 1888 de cazuri, iar în anul curent – 1422 de cazuri de HV.
Strategia globală OMS pentru HV, aprobată de toate statele membre ale OMS, urmărește să reducă infecțiile prin teste diagnostice, campanii de educație și prin conștiința medicilor și a populației cu privire la prevenirea HVB în rândul mamelor și nou-născuților.
Pentru Ziua Mondială a Hepatitei 2022, OMS a ținut să reitereze lumii necesitatea menținerii serviciilor de vaccinare, testare, și tratament al hepatitelor, inclusiv în post-pandemie Covid-19 pentru dezvoltarea unui viitor liber de hepatită. Eficiența tratamentului antiviral a fost estimată la circa 97%.
În populațiile cheie (utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial și bărbații care practică sex cu bărbați), se realizează intervenții de comunicare, informare, educare şi referirea beneficiarilor proiectelor de reducere a riscurilor pentru testare la hepatitele B şi C și vaccinare împotriva hepatitei B în instituţiile medico-sanitare publice.
OMS avertizează că 95% din persoanele cu HV nu sunt conștiente de infecția lor. Prin realizarea testării la marcheri hepatici, persoana infectată poate fi diagnosticată. Simptomele sunt: oboseală; anxietate; senzație de greutate; dureri în abdomen în partea dreaptă; pierderea poftei de mâncare; îngălbenirea sclerei (partea albă a ochiului) și a pielii; greață și vomă; urină brună etc.
La hepatita virală B, C, D, F și G, mecanismul de transmitere este de tip parenteral (contactul cu fluidele biologice infectate – sângele, lichidul seminal, lichidul vaginal etc.). HVB se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum și de la mamă la copil în momentul nașterii; Hepatita C se transmite, în principal, prin contactul cu sângele infestat și, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naștere; HVB, C, D au tendința de cronicizare, pot dezvolta complicații majore ale bolii hepatice cronice – ciroza și cancerul hepatic. HVB, C, D și G pot fi prevenite prin: imunizarea împotriva hepatitei B (vaccinarea este accesibilă, gratuită și inclusă în Programul Național de Imunizări; copiii sunt vaccinați în primele 24 de ore, la două luni, patru luni și șase luni); reducerea riscului transmiterii sexuale (prin abstinenţă, fidelitate unui singur partener şi sex protejat); vigilenţă în timpul efectuării manichiurii, pedichiurii, tatuajului, piercingului.

Dumitru VRABIE,
medic specialist, coordonator în Sănătatea Publică

You May Have Missed