Vasile Alecsandri, omagiat la Cimișlia

Vasile Alecsandri, omagiat la Cimișlia

Cu ocazia împlinirii a 201 ani de la nașterea clasicului literaturii noastre, Vasile Alecsandri, în ziua de joi, 21 iulie curent, în orașul Cimișlia a avut loc o manifestare festivă dedicată „regelui poeziei”, cum l-a numit Mihai Eminescu.

În cadrul evenimentului, soții Anastasia și Nicolae Balmuș au oferit în dar localității în care trăiesc o lucrare originală compusă dintr-un trunchi de copac pe care sunt clădite mai multe volume scrise de către Vasile Alecsandri, finalizând cu o carte deschisă sus, pe care este incrustată imaginea poetului.
Iată ce a relatat Anastasia Balmuș: „Visurile se împlinesc dacă ai ambiție, dacă mergi cu încredere în sine și depășești toate greutățile (of, că-s multe!), dacă crezi, dacă speri, dacă binevoiești să-ți mai faci un examen pentru puterile tale…
În calea mea de realizare a acestui monument am avut parte și de tineri, ca Andrei Răileanu, binevoitor și generos, care mi-a oferit scânduri pentru sculptatul cărților și un trunchi-postament.


Am avut parte de un trunchi și de la parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Nicolae Cristov, dar era prea voluminos și a fost folosit la prepararea căii de acces spre monument. Le sunt foarte recunoscătoare pentru mărinimie și implicare!”.
Festivitatea s-a desfășurat în scuarul „Vasile Alecsandri” (creat și îngrijit, dintr-un buget modest de 25 de mii de lei oferit de administrația publică locală, tot de către soții Anastasia și Nicolae Balmuș împreună cu vecinii). Se cere menționat și faptul că scuarul se află pe strada ce poartă numele poetului și care este una din arterele principale din orașul Cimișlia.
E îmbucurător faptul că la ceremonia din 21 iulie curent a fost prezentă multă lume bună, inclusiv un grup mare de copii, care au demonstrat că operele lui Vasile Alecsandri, în special versurile sale, le sunt bine cunoscute, fiindu-le dragi sufletului. Aici s-a aflat și viceprimarul Sergiu Suhan, care a adus sincere și cordiale mulțumiri soților Anastasia și Nicolae Balmuș pentru cadoul oferit urbei și pentru grija pe care o poartă orașului. Demnitarul a mai anunțat că Primăria a alocat suplimentar încă 25 mii de lei, care vor fi cheltuiți pentru amenajarea în continuare a scuarului „Vasile Alecsandri”
Anastasia Balmuș și-a exprimat speranța că inițiativa familiei sale de a face lucruri bune în orașul natal va fi preluată și de alți locuitori.

Ion CIUMEICĂ

Fotografii: Ion JALBĂ

You May Have Missed