Primul satelit al Republicii Moldova va fi lansat în spațiu

Primul satelit al Republicii Moldova va fi lansat în spațiu

Pe 7 iunie primul satelit al Republicii Moldova urmează să fie lansat în spațiu. Este vorba de nanosatelitul dezvoltat în cadrul Centrului Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei.

Viorel Bostan, rector UTM, a spus la Prima Oră că „satelitul este absolut gata. E deja probabil pregătit în cargou pentru a fi expediat Stației Internaționale Spațiale”, transmite Știri.md.

„Dacă nu vor interveni probleme tehnice, la 6:00 dimineața va începe lansarea.

Ce face și ce rol are acest satelit?

Acest satelit are un rol educațional, dedicat studenților. demonstrăm că avem capacitatea să o facem”, a declarat Bostan.

Nanosatelitul este dotat cu o cameră care va imortaliza imagini din spațiu și le va transmite către centrul de comandă de la UTM.

Primul satelit ”TUMnanoSAT” a fost proiectat, construit și testat pe durata iulie 2019 – octombrie 2021 în cadrul programului de stat „Elaborarea şi lansarea seriei de nanosateliţi cu misiuni de cercetare de pe Staţia Spaţială Internaţională, monitorizarea, postoperarea lor şi promovarea tehnologiilor spaţiale”.

Nanosatelitul este construit în conformitate cu standardul CubeSat 1U, și reprezintă un cub cu muchia de 10 cm, are greutatea de 1,150 kg și va efectua misiuni de cercetare și educaționale.

You May Have Missed