La Cahul, numărul cazurilor de violență în familie raportate la poliție a crescut cu 28% în pandemie

La Cahul, numărul cazurilor de violență în familie raportate la poliție a crescut cu 28% în pandemie

Pandemia de COVID-19 a adus nu doar criză în domeniul sănătății și economiei,  dar a amplificat și alte probleme sociale, una dintre cele mai grave fiind violența în familie. Propria casă, unde ar trebui să ne simțim în siguranță, a devenit pentru unele femei un loc periculos, unde erau maltratate și umilite de soții sau chiar fiii agresivi. Asta arată datele despre apelurile recepționate la linia fierbinte a Centrului „La Strada” și o confirmă cifrele poliției din raionul Cahul.

Centrul Internațional „La Strada”, care se ocupă de protecția drepturilor persoanelor în situații de risc, a tras un semnal de alarmă, afirmând că pandemia a amplificat formele de violență psihologică manifestate de agresori. În ultimele luni de izolare, consilierele de la Telefonul de încredere pentru femei și fete au preluat 390 de apeluri, dintre care 247 se referă la violența în familie. Ponderea apelurilor a crescut cu peste 30%. Jumătate dintre femeile care s-au adresat la linia fierbin­te au cerut ajutor repetat. Potrivit Centrului „La Strada”, multe femei rabdă bătaia și umilința de dragul copiilor sau fiindu-le frică să rămână singure și se adresează după ajutor doar după ce nu mai pot suporta. „A fost un caz când un copil de doar cinci ani a sunat și a spus că tatăl lui o bate pe mama sa, iar cea mai vârstnică femeie care a sunat avea 89 de ani și se plângea că a fost bătută de propriul fiu”, spune Elena Botezatu, președinta Centrului „La Strada”.

Relaxarea măsurilor de siguranță împotriva Covid-19 nu a schimbat lucrurile în bine. Cel puțin asta spun expertele Centrului „La Strada”, care afirmă că numărul femeilor care cer ajutor este în creștere.

Poliția raionului Cahul dă asigurări că va interveni prompt la raportarea cazurilor de violență

Îngrijorările expertelor Centrului „La Strada” sunt confirmate, cel puțin pentru raionul Cahul, de datele oficiale.Potrivit Inspectoratului de Poliție Cahul, de la începutul pandemiei, numărul de femei care au raportat cazuri de violență a crescut cu 28%.

Inspectoratul de Poliție Cahul s-a angajat, alături de organismele internaționale, în prevenirea și combaterea tuturor genurilor de infracțiuni, inclusiv a cazurilor de violență în bază de gen. Polițiștii discută cu populația, distribuie pliante și alte materiale informative, pentru a încuraja oamenii să raporteze cazurile de violență. „Îndemnăm populația să aibă încredere în noi, deoarece suntem aici pentru a Vă ajuta și sprijini și îndemnăm femeile și fetele care sunt victime ale violenței să nu tolereze abuzul și să-l raporteze imediat, sunând la numărul unic de urgență 112”, a menționat Sergiu Costandache, șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Cahul.

Cazurile de violență în familie pot fi raportate nu doar de către victime, ci și de către martori – vecini, trecători, sau de către alte persoane care au aflat despre cazuri de violență care prezintă pericol iminent pentru viața și sănătatea membrilor familiei, inclusiv a copiilor. Numărul la care se poate apela după ajutor este 112. De asemenea, femeile și fetele pot solicita suport și raporta cazurile la Linia de încredere pentru femei și fete 0 80088008, gestionată de Centrul „La Strada”.

Ce pot face autoritățile locale?

În anul 2021, Primăria municipiului Cahul și-a luat angajamentul să aloce până la 2% din buget pentru aplicarea unor acțiuni concrete de combatere a violenței împotriva femeilor și fetelor și de asigurare a egalității de gen. Primarul Nicolae Dandiș a declarat pentru Gazeta de Sud că înainte de a lua decizia, „s-a făcut o evaluare a mai multor politici, activități, au avut loc discuții referitor la mărimea cotei din bugetul local care poate fi oferită activităților de asigurare a egalității de gen”. Deocamdată, primarul nu poate spune la ce sume se ridică cheltuielile pentru aceste activități, întrucât ele sunt alocate treptat și în diferite domenii – inițiative și evenimente sociale, culturale, instruiri etc.

Pe lângă Primăria municipiului Cahul a fost creat și activează în prezent un grup consultativ al femeilor, cu care sunt abordate subiecte sociale și sunt organizate activități cu copiii, acțiuni de prevenire a oricăror forme de discriminare, inclusiv violența în familie. „Deci și contribuția financiară a municipalității pentru astfel de activități încercăm să o facem astfel ca să cuprindă cât mai mulți beneficiari. Este important să nu existe discriminări pe bază de gen. Până la urmă, foarte mult depinde de persoanele care se află la conducere și atitudinea lor față de un subiect delicat precum este violența de gen”, ne-a spus Nicolae Dandiș.

La 1 mai 2022 în Republica Moldova a intrat în vigoare Convenția de la Istanbul. Așa i se spune pe scurt documentului Consiliului Europei care cere statelor să combată violența împotriva femeilor și violența domestică. Documentul obligă autoritățile să asigure servicii specializate, să ancheteze și să aplice pedepse care ar descuraja orice formă de agresiune. „Este o etapă care responsabilizează și mai mult autoritățile statului pentru a asigura protecția victimelor violenței și o urmărire penală eficientă”, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă secretara de stat la Ministerul Afacerilor Interne Daniela Misail-Nichitin.

Natalia Hadârcă, Gazeta de Sud

Acest material este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

You May Have Missed