Social

Moldova iese din stare de urgență în sănătate publică

Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică (CNESP) s-a întrunit astăzi în ultima sa ședință, în care s-a decis anularea stării de urgență în sănătate publică. „A fost cea mai lungă în istoria țării noastre – circa 2 ani”, a anunțat ministra Sănătății Ala Nemerenco.

„Au fost 2 ani grei, cu mult efort, muncă a multor oameni, emoții, lacrimi, restricții, lockdown-ri, dor, stres, durere și pierderi. 11470 de vieți omenești a fost prețul. Au decedat la datorie colegii noștri. Fiecare familie a pierdut pe cineva drag, fie rude sau prieteni. Fiecare familie s-a confruntat cu această boală de nesuferit.
Vreau să mulțumesc echipei Ministerului Sănătății care doi ani a lucrat într-un ritm extraordinar de intens și stresant, prin contribuția lor aducând mai aproape ziua de astăzi. Și vreau să mă închin în fața colegilor mei medici, asistenți, felceri de pe ambulanțe, infirmiere care zi de zi își făceau datoria și luptau pentru a salva cât mai multe vieți, cu riscul de a o pierde pe propria. Lumină multă acolo sus colegilor care au plecat dintre noi….
Vă doresc tuturora sănătate căci într-adevăr „e cea mai scumpă dintre toate”. Și sper că am ieșit din această perioadă grea cu lecția învățată – să avem grijă de sănătatea noastră și celor dragi, să prevenim decât să ajungem să tratăm, să ne pese. Vă încurajez să purtați mască în continuare în spațiile aglomerate, în orice magazin – mare sau mic, în transportul public, astfel ca niciodată să nu mai trecem prin ce am trecut, și cine încă nu s-a vaccinat, să o facă fără întârziere. Fiți sănătoși!”, a scris Nemerenco.
Pandemia de Covid-19 a început pe 7 martie 2020 în Republica Moldova.
În această perioadă, s-au infectat cu Covid jumătate de milion de moldoveni, iar 11474 au decedat.