Miting de comemorare a ostașilor căzuți în Afganistan, la Cantemir

Miting de comemorare a ostașilor căzuți în Afganistan, la Cantemir

Conducerea raionului și a primăriei, reprezentanți ai organizației veteranilor războiului din Afganistan, polițiști, militari, carabinieri, locuitori ai orașului și raionului Cantemir au participat, la 15 februarie curent, în preajma monumentului ostașilor „afgani” pentru a-i comemora pe cei șase tineri militari cantemireni care și-au pierdut viața în îndepărtatul Afganistan.

În memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, dar și a veteranilor decedați pe timp de pace, a fost anunțat un moment de reculegere.
Cu un omagiu și profunda recunoștință pentru veteranii războiului au venit primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc, vicepreședintele raionului, Iurie Mihăescu, vicepreședintele organizației raionale a veteranilor războiului din Afganistan, Constantin Racoviță, elevi ai Liceului „D. Cantemir” din Cantemir ș. a.


De la acel război sângeros, care a durat 10 ani și care a provocat atâta durere fizică și sufletească, au trecut 33 de ani, a menționat Iurie Mihăescu, dar ecoul lui și acum mai este viu. În încăierările crâncene au fost implicați și militari din Moldova, inclusiv, 186 – din raionul nostru, șase dintre care au căzut pe câmpul de luptă. Numele lor este înscris pe acest monument, pentru a rămâne în memoria veșnică a compatrioților. De menționat că anume veteranii acestui cumplit şi îngrozitor război au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stânga Nistrului, unii din ei, inclusiv 15 – din raionul Cantemir, jertfindu-și viaţa pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova,” a accentuat vicepreședintele raionului.
După aceasta, el a înmânat unui grup de veterani Diplome din partea Consiliului raional, pentru curajul și eroismul de care au dat dovadă.
Iar Constantin Racoviță i-a înmânat medalia comemorativă cu ocazia retragerii trupelor sovietice din Afganistan Anei Topală, soția veteranului „afgan” Vitalie Topală.
La finele mitingului, cei prezenți au depus flori la monumentul ostașilor „afgani”.

Text și imagini: Ion DORU

You May Have Missed