Ion Doina: „Agricultura are nevoie de multă dedicație”

Ion Doina: „Agricultura are nevoie de multă dedicație”

Fermier cu o bogată experiență, Ion Doina din comuna Cania, Cantemir, a reușit, în ultimii ani, să înlocuiască tehnica agricolă veche cu agregate noi, performante, ce asigură o producție agricolă competitivă pe piața internă și pe cea externă.

„Mi-a plăcut lucrul în câmp din fragedă copilărie, pe parcursul vieții îndrăgind această meserie. La drept vorbind, cea mai mare parte a zilei – tot anul! – o petrec pe câmp, în activitățile ce asigură cultivarea, îngrijirea, protecția producției agricole de pe o suprafață de circa 1400 de hectare. Altfel zis, asta înseamnă o pasiune, o mare dragoste față de ceea ce fac, de terenurile pe care le am în gestiune, de culturile pe care le producem. Nu exagerez: pentru mine, e o plăcere să-mi dedic timpul pentru a produce ceva, pentru a face lucruri bune. De ani buni ne ocupăm cu lucrarea terenurilor agricole, obținând produse foarte necesare: grâu, floarea-soarelui, porumb, rapiță ș. a. Această activitate am început-o în anul 2000. Adică, de mai bine de două decenii mă ocup cu agricultura”, mărturisește Ion Doina, liderul Gospodăriei Țărănești „Doina Ioana.
În toată această perioadă, câmpurile din apropierea localității natale sunt în ciclul agricol închis: procesele de pregătire pentru semănat, apoi – cultivat, protejat de boli și vătămători și, cununa muncii de un an – recoltarea, depozitarea pentru comercializare și procesarea recoltei crescute.
În acest ciclu, totul este important: menținerea fertilității solului, asigurarea unui randament înalt al terenului, a competitivității producției finale, care poate fi obținută doar cu ajutorul unui echipament agricol corespunzător – obiectiv pe care Ion Doina a reușit să-l atingă.
„Avem semănători performante, tehnică de lucrare a solului – de asemenea. În prezent, aplicăm tehnologia avansată mini-till. Mini-till înseamnă lucrarea pământului cu discuri, cu agregate mult mai complexe, renunțând la aratul tradițional. Aceasta ne permite să îmbunătățim fertilizarea solului și, totodată, să acumulăm cantitatea necesară de umiditate în sol. Adică brazda nu este întoarsă, dar este folosită pe loc într-un amestec”, explică Ion Doina.
Lucrând solul prin metode tradiţionale, adică cu plugul, cu cultivatoarele şi cu alte unelte, mai ales în anii secetoşi, cu iarnă blândă, mereu aveam aceeaşi problemă: se formau bulgări mari şi nu puteam lucra solul, ceea ce făcea dificilă sau chiar imposibilă respectarea tehnologiei, termenele optime – tărăgănam încorporarea în sol a seminţelor, iar aceasta tergiversa întregul proces, consecințele fiind dezastruoase, punctează agricultorul.
Astfel că antreprenorul a decis să implementeze o nouă tehnologie de lucrare a solului, renunțând la aratul obișnuit. Această metodă presupune că pământul se ară o dată la patru ani, iar brazda nu se întoarce. Specialiştii susţin că astfel umiditatea se păstrează mai mult timp în sol. Însă nu trebuie să uităm nici pentru o clipă de irigarea suprafețelor, pentru a nu ne împăca cu tabloul trist când pământul ce ne hrănește pe toți rămâne însetat ani la rând. Doar ştim prea bine că ultimii ani au fost unii dintre cei mai secetoşi și solul devine dur, ceea ce reduce din productivitatea terenului. Potrivit experților în agricultură, implementarea noilor tehnologii în R. Moldova va da efectul scontat, adică – la o minimalizare a pierderilor de minerale din sol şi la o creştere a veniturilor pentru agricultori. Tehnologiile avansate reduc la minimum impactul asupra solului și, implicit, reduc consumul de energie, sporind, în consecință, veniturile.

Ion DORU

You May Have Missed