Facebook/Maia Sandu
PoliticȘtiri pe scurt

Maia Sandu i-a retras lui Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”

Fostul prim-vicepreședinte al Parlamentului și ex-lider al PDM, Vlad Plahotniuc, a rămas fără cea mai mare distincție oferită de stat, Ordinul Republicii, anunțul fiind făcut public de Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

„Astăzi i-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat. Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor. Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat.” – a declarat președintele țării, Maia Sandu.

Distincţia respectivă i-a fost oferită acestuia în 2014 de către Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova de atunci, pentru „contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană“, transmite știri.md.

Amintim că „Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă a Republicii Moldova, care se conferă pentru merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii.

Autoare: Nicoleta Lisevici