Evenimente consacrate Zilei Culturii Naționale

Evenimente consacrate Zilei Culturii Naționale

Plină de evenimente pentru orașul Cimișlia s-a dovedit a fi vinerea precedentă, 15 ianuarie, când am sărbătorit Ziua Culturii Naționale.

Cu această ocazie, în condițiile respectării regulilor impuse de pandemia de Covid-19, aici au fost organizate mai multe manifestări, despre care vă relatăm în cele ce urmează.

Mesaje de felicitare
În dimineața zilei, prin intermediul rețelelor de socializare, președintele raionului Cimișlia, Mihail Olărescu, și primarul orașului omonim, Sergiu Andronachi, au adresat mesaje de felicitare tuturor celor care știu să aprecieze valoarea culturii naționale și să contribuie la dezvoltarea acesteia.
Ambii conducători au autorităților publice locale de nivelurile unu și doi au specificat că Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie, este și ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, poetul ce reprezintă expresia supremă a neamului nostru.
Felicitând sincer lucrătorii din domeniul culturii cu prilejul sărbătorii lor profesionale, Mihail Olărescu și Sergiu Andronachi au exprimat cuvinte de profundă recunoștință și apreciere a nobilei activități a acestora.
Grație abnegației, perseverenței și devotamentului pe care îl manifestă, lucrătorii din cultură contribuie la formarea unei ambianțe sociale sănătoase, fără de care nu poate domina bunăstarea, prosperitatea, înțelegerea și garanția succesului, se subliniază în mesajele de felicitare.
Președintele raionului și primarul orașului Cimișlia au urat tuturor multă sănătate, energie creatoare, să se afle mereu în lumina frumosului pentru a-și realiza visele, năzuințele și aspirațiile.

Depuneri de flori
Tot în dimineața zilei de 15 ianuarie, câteva zeci de persoane – lucrători din domeniul culturii, angajați ai procesului instructiv-educativ, funcționari publici, reprezentanți ai societății civile etc. – s-au adunat la bustul poetului Mihai Eminescu din orașul Cimișlia.
Despre creația marelui nostru înaintaș au vorbit în discursurile lor Sergiu Andronachi, primarul localității, Iulia Cojocaru, șefa Secției cultură, tineret și sport a Consiliului Raional Cimișlia, Ion Ciumeică, președintele Fundației Culturale Regionale „Mihai Eminescu”, Gavrilă Coroian, profesor de limba și literatura română.
Cei prezenți au adus un pios omagiu lui Mihai Eminescu prin depuneri de flori la poalele bustului poetului.

Șezătoare literar-muzicală
În după-amiaza aceleiași zile, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din centrul raional, s-a desfășurat o șezătoare literar-muzicală.
Manifestarea a fost deschisă prin inaugurarea galeriei de picturi cu genericul „Mihai Eminescu – Beethoven al neamului”, care include peste 20 de tablouri ale marelui nostru poet național.
Lucrările aparțin unor artiști plastici din diferite țări ale lumii (Polonia, Egipt, Indonezia, Azerbaidjan, Germania etc.) și sunt o donație oferită cu dragoste frățească Bibliotecii Publice „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia de către Consiliul Județean Prahova din România.
Cei prezenți au cinstit memoria rapsodului popular Ion Popușoi, născut și el pe data de 15 ianuarie, dar plecat mult prea devreme în lumea celor drepți. Cu această ocazie, Anișoara Prisăcaru, cunoscută solistă de muzică populară, a cântat o melodie din creația proprie.
Un grup de elevi de la liceele teoretice „Mihai Eminescu” și „Ion Creangă“ din centrul raional au bucurat asistența declamând poezii și interpretând cântece.
S-a dat citire unor versuri scrise de Pantelei Prisăcaru, originar din orașul Cimișlia, actualmente aflat la muncă în municipiul Opole din Polonia.
Cu aplauze a fost întâmpinată și evoluarea muzicală a omului de aleasă cultură, Vasile Popovschi din satul Cenac, raionul Cimișlia.
La sfârșit, au fot anunțate rezultatele concursului consacrat sărbătorilor de iarnă cu participarea colectivelor artistice din raion.
Evenimentele din ziua respectivă s-au încheiat seara, cu un bogat program de sărbătoare purtând genericul „Cultura – mândria fiecărui popor”.
Manifestarea a avut loc la Casa de cultură din oraș și a fost compusă dintr-un interviu cu tânăra scriitoare Oxana Barbu, născută în satul Selemet; din recitaluri de poezii avându-i în calitate de protagoniști pe tinerii declamatori Cristian Antoci, Loredana Andronachi și Liviu Barbu; din melodii în interpretarea tânărului grup vocal „Vise”, această denumire fiind compusă din primele litere ale prenumelor celor patru fete care fac parte din această formație.
Invitata specială a seratei literar-muzicale a fost cântăreața de folclor Anișoara Prisăcaru.

You May Have Missed