Soluția pentru prevenirea incendiilor – respectarea regulilor de securitate

Soluția pentru prevenirea incendiilor – respectarea regulilor de securitate

Recent, în 24 de ore, angajații IGSU au fost solicitați să intervină în 60 de cazuri de lichidare a focarelor de vegetație arsă. Cele mai multe intervenții ale salvatorilor și pompierilor au avut loc în zona de centru a țării.

Potrivit IGSU, patru focare au fost stinse concomitent de pompieri în preajma orașului Strășeni. Un alt incendiu de vegetație s-a extins în ziua de 1 martie în apropiere de satul Cojușna: focul a mistuit 6 ha de iarbă uscată. În preajma satului Negrești, focarele aprinse au nimicit 3 ha de teren, iar în Codreanca, raionul Strășeni, incendiul a nimicit 40 ha de stufăriș și vegetație uscată. Circa 100 ha de iarbă au fost nimicite la capătul străzii Chișinăului din orașul Strășeni, iar pentru lichidarea incendiului au intervenit mai multe echipaje de pompieri. Incendii de vegetație au fost înregistrate și în unele localități din raioanele Ialoveni, Ungheni și Cantemir.
În context, amintim cetățenilor că arderea vegetației uscate este interzisă. În condiții de vânt și umiditate redusă, orice sursă de aprindere poate provoca focare de proporții. Odată cu venirea primăverii şi cu începerea activităţilor agricole de curăţare de vegetaţia uscată a miriştilor, livezilor şi a viilor, anual se înregistrează un număr tot mai mare de incendii in zonele rurale şi în păduri.
Principala cauză a incendiilor o reprezintă arderea în condiţii necorespunzătoare a resturilor vegetale. Majoritatea incendiilor înregistrate în anii anteriori s-a datorat nesupravegherii focurilor făcute în aer liber, la curăţarea de vegetaţia uscata a terenurilor agricole (mirişti) sau a grădinilor.
De asemenea, o altă cauză des întâlnită a reprezentat-o aprinderea focurilor pe timp de vânt ori în apropierea pădurilor, locuinţelor sau furajelor. În vederea reducerii numărului de incendii de vegetaţie uscată, reamintim că, în această perioadă, trebuie respectate măsurile de protecție împotriva incendiilor, pentru a evita adevărate dezastre ecologice, dar şi pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale: se interzice utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt; arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale ușor inflamabile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, fiind luate masurile ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecini, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; după arderea completă, resturile vegetale vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse; asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, mături etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control; utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 de metri faţa de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv, 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin alte măsuri: aceste activităţi nu vor fi efectuate pe timp de vânt şi la lăsarea întunericului; adoptarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul, în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
În situațiile de risc, solicitați ajutorul pompierilor și al salvatorilor, apelând 112.
Roman CIPILEAGA,
șeful Serviciului situații excepționale Cantemir

You May Have Missed