Ziua Portului Popular, sărbătorită la Cimișlia

Ziua Portului Popular, sărbătorită la Cimișlia

În ultima duminică a lunii iunie moldovenii au sărbătorit Ziua Portului Popular, astfel valorificând costumul autentic popular românesc și ale etniilor din Republica Moldova. Ziua Portului Popular cu genericul “Haina neamului” a fost marcată și în orașul Cimișlia.

Sărbătoarea a debutat cu parada portului popular, la care au participat 12 colective artistice din raionul Cimișlia și din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, care au mărșăluit, sub acordurile muzicii, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt până la Casa de Cultură.
Acolo, pentru toți doritorii, a fost organizat un târg de artizanat, dar și un iarmaroc al produselor alimentare.

Stabiliți pe terenul aferent și frumos împodobit din partea dreaptă a clădirii instituției culturale, participanții la Ziua Portului Popular au fost felicitați cu această ocazie de către președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, de către deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, de către șefa Direcției cultură, tineret, sport și turism din cadrul Consiliului raional, Iulia Cojocaru.
A urmat un master-class despre arta costumului popular, în calitate de protagonistă producându-se intrepreta de muzică populară Suzana Popescu de la Chișinău. La solicitările asistenței, solista i-a bucurat pe cei prezenți cu mai multe numere artistice, într-o manieră specifică numai ei.
“Costumul în dansul popular” – aceasta a fost tema celui de al doilea master-class, prezentat de către Svetlana Bazatin, conducătoarea Ansamblului de dansuri populare “Hora” din capitala țării.
Un alt master-class a fost consacrat preparării sarmalelor moldovenești, principalii diriguitori aici fiind Alina Fiodorov și Alexei Harti (ambii din satul Batâr, raionul Cimișlia).

Programul sărbătorii a continuat cu un spectacol folcloric în care s-au încadrat ansambluri și formații muzicale din diverse localități ale raionului gazdă (Cimișlia, Porumbrei, Satul Nou, Sagaidac, Hârtop, Ialpujeni, Gura Galbenei, Mihailovca, Batâr), dar și din satul Sadaclia, raionul vecin Basarabeasca.
Organizatorii evenimentelor au avut grijă să rezerveze și spații pentru doritorii de a broda și a croșeta, avându-le în calitate de îndrumătoare pe două meșterițe populare – Elena Corovin și Ecaterina Aramă.

Iar pentru seară a fost rezervat un concert de zile mari, pe scena Casei de Cultură. A început cu evoluarea Orchestrei de muzică populară “Rapsozii Cimișliei”, avându-i în calitate de soliști pe interpretul Vasile Popovschi, pe interpretele Olga Zagorneanu și Ana Prisăcaru, pe instrumentistul Leonid Nenescu.
Invitați speciali ai manifestării de la Cimișlia au fost trei perle ale muzicii populare din captala Republicii Moldova: Diamanta Paterău, Valentin Butucel și Nătălița Munteanu, care au cules numeroase și furtunoase aplauze din partea celor câteva sute de spectatori.

Ion CIUMEICĂ

Fotografii: Ion JALBĂ

You May Have Missed