Versiunea nouă a vaccinului împotriva Covid-19, produs de Pfizer și BioNTech și Moderna, arată un răspuns imun sporit împotriva tulpinii Omicron

Versiunea nouă a vaccinului împotriva Covid-19, produs de Pfizer și BioNTech și Moderna, arată un răspuns imun sporit împotriva tulpinii Omicron

Versiunea actualizată a vaccinului împotriva Covid-19, produsă de Pfizer&BioNTech, generează un răspuns imun mai mare împotriva tulpinii Omicron a virusului Sars-Cov-2, au anunțat în acest week-end reprezentanții firmei. Mâine, 28 iunie, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA urmează să discute dacă vor aproba pentru perioada de toamnă versiunea modificată a vaccinului pentru a combate tulpina Omicron.


Un studiu 
realizat de Pfizer și BioNTech a analizat două niveluri diferite de doză. Astfel, 1.200 de adulți, cu vârsta de peste 56 de ani, au primit doze de 30 de micrograme și 60 de micrograme. Cercetătorii au stabilit că atât pentru administrarea primară, cât și pentru rapel, pentru acest grup de vârstă, este nevoie de câte o doză de 30 de micrograme de vaccin.

Studiul a mai arătat că, la ambele niveluri de doză (de 30 și 60 de micrograme), cea de-a patra doză administrată, cu vaccinul modificat, a provocat un răspuns imun substanțial mai mare împotriva variantei Omicron.

La o lună după imunizare, vaccinul monovalent, administrat împotriva unei singure subtulpini a Omicron, a arătat o creștere a cantității de anticorpi de 13,5 și 19,6 ori, în funcție de doza administrată. Vaccinul bivalent (împotriva a două subtulipini ale Omicron) a arătat o creștere de 9,1 și 10,9 ori a cantității de anticorpi.

Rezultatele preliminare ale studiilor din laborator sugerează, de asemenea, că vaccinurile ar putea neutraliza Omicron BA.4 și BA.5.

Rezultatele au fost prezentate într-un comunicat de presă și nu au fost încă revizuite sau publicate.

„În baza acestor date, credem că versiunea actualizată a vaccinului împotriva Covid-19 provoacă un răspuns imun substanțial mai mare împotriva tulpinii Omicron decât am văzut până în prezent”, a declarat Albert Bourla, președintele și directorul executiv al Pfizer, într-un comunicat de presă.

La începutul acestei luni, și compania Moderna a raportat că rapelul său bivalent de vaccin Covid-19 modificat pentru combaterea tulpinii Omicron a coronavirusului Sars-Cov-2 a arătat un răspuns imun mai puternic împotriva acestei variante. Compania a spus că rapelul său actualizat a arătat, de asemenea, un răspuns „puternic” împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5.

Comitetul consultativ pentru vaccinuri și produse biologice asociate al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA se va reuni, tot marți, 28 iunie, pentru a decide administrarea vaccinurilor actualizate împotriva coronavirusului pentru toamnă.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cucu

You May Have Missed