Scumpiri record la benzină şi motorină

Scumpiri record la benzină şi motorină

Preţul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 creşte de marţi cu 43 de bani, ajungând să coste 25,69 lei, iar cel pentru motorină creşte cu 72 de bani, ajungând la 23,11 lei.

Acestea sunt preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard stabilite de ANRE pentru zilele de 8 şi 9 martie, transmite IPN. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică precizează că situaţia pe piaţa carburanţilor din Republica Moldova, deja a doua săptămână înfruntă consecinţele evenimentelor tragice din Ucraina.

„Contextul regional actual a exclus posibilitatea utilizării căilor tradiţionale de transport a produselor petroliere din state precum Rusia, Belarus, Ucraina, fapt care determină reorientarea tuturor importurilor de carburanţi către frontiera de vest. Acest factor implică pentru unele companii petroliere care importau din regiunea dată atât schimbarea lanţurilor de aprovizionare, cât şi identificarea noilor furnizori în schimbul celor existenţi. Situaţia dată se poate răsfrânge pe termen scurt asupra capacităţii acestora de a asigura deplina funcţionalitate a staţiilor de alimentare administrate. Este important de menţionat, că acest fenomen nu poartă un caracter sistemic şi nu afectează reţelele de benzinării care sunt tradiţional asigurate cu carburanţi din România”, precizează instituţia într-un comunicat de presă.

Potrivit ANRE, suplimentar la factorul logistic, în ultimele zile piaţa este puternic influenţată de preţurile record care sunt înregistrate la bursele internaţionale. Preţul barilului de petrol pe piaţa Brent a depăşit nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se de recordul absolut înregistrat în anul 2008, informează cotidianul Le Monde, citat de Mediafax”. Cotaţiile Platts, la rândul lor, au depăşit nivelul de 1100 şi 1150 de $/tona pentru benzină şi, respectiv, motorină şi sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. În contextul scumpirilor anunţate, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că preţurile cresc la nivel internaţional, iar la Guvern se discută despre măsuri ţintite pentru anumite categorii, cum ar fi agricultorii sau transportatorii, care riscă să fie afectaţi cel mai mult de aceste scumpiri.

You May Have Missed