Pentru a auzi o viață, citiți cu atenție!

Pentru a auzi o viață, citiți cu atenție!

Aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume, sau una din patru persoane, vor trăi cu un anumit grad de pierdere a auzului până în 2050, avertizează primul raport mondial asupra auzului al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cel puțin 700 mln. dintre aceștia vor avea nevoie de acces la îngrijirea urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare, dacă nu se iau măsuri.

Cca 466 mln. de persoane din lume au probleme de auz, dintre care 34 mln. sunt copii. Pierderea auzului poate rezulta din cauze genetice, complicații la naștere, unele maladii infecțioase, infecții cronice ale urechii, utilizarea anumitor medicamente, expunerea la zgomot excesiv și îmbătrânire.
În țara noastră, conform datelor statistice, incidenţa prin bolile urechii și apofizei mastoide a constituit, în 2020, 38,7 cazuri la 10 mii de locuitori. Dacă nu ai auz normal – praguri de auz de 25 dB la ambele urechi – ai pierderi de auz, care poate fi ușoară, moderată, severă sau profundă. Verificarea periodică a auzului garantează că problemele sunt identificate la timp și tratate până nu se acutizează.
Circa 50% din tinerii de până la 35 de ani pot dezvolta probleme auditive din cauza expunerii prelungite și excesive la sunete puternice, de la volumul auto-setat al sunetelor în cazul dispozitivelor portabile – telefoane mobile, playere audio, căști etc. Cauzele congenitale sunt: rubeola maternă, sifilisul sau alte infecții în timpul sarcinii; greutate mică la naștere; asfixie la naștere (lipsa oxigenului la naștere); utilizarea necorespunzătoare a unor medicamente în timpul sarcinii; icter sever în perioada neonatală, care poate deteriora nervul auditiv la nou-născut.
Atenție: spray-urile pentru urechi nu trebuie folosite sub nici o formă. Ele pulverizează diverse substanțe care ajung pană la timpan. Un bețișor de ureche nu poate fi băgat până în timpan, fiindcă din această cauză acolo va rămâne un mediu umed în care se pot dezvolta ciuperci, ce vor crea o serie de probleme urechii. Toaleta urechii se face la 2-3 zile, nu spălăm în fiecare zi urechea, pentru că secreția ceruminoasă are un rol de protecție. O ureche care „fabrică” ceară e o ureche care funcționează bine.
Dacă vi se pare că nu mai auziți bine ori cei din jur vă semnalează că aveți o problemă cu auzul, trebuie sa mergeți la medic, pentru a vă face un control de specialitate.
Cauze dobândite: infecții cronice ale urechii; colectarea lichidului în ureche (otită medie); utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate în tratamentul infecțiilor neonatale, malarie, tuberculoză rezistentă la medicamente și cancere; traumă la nivelul capului sau urechii; zgomot excesiv, inclusiv zgomot profesional, precum cel din mașini și explozii; expunerea recreativă la sunete puternice, cum ar fi cea de la dispozitive audio personale la volume mari și perioade îndelungate de timp și prezență regulată la concerte, cluburi de noapte, baruri și evenimente sportive; îmbătrânirea, în special, datorită degenerării celulelor senzoriale; ceară sau corpuri străine care blochează canalul urechii; la copii, otita medie cronică este o cauză frecventă a pierderii auzului.
Sunt necesare: resurse adăugătoare pentru proteze auditive la prețuri accesibile, implanturi cohleare și servicii; lansarea și promovarea standardului global OMS – Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) pentru sisteme și dispozitive audio personale.

Aurel BABILEV,
medic în Promovarea Sănătății

You May Have Missed