EducațieSănătate

CNESP vine cu precizări pentru anul școlar 2021-2022

Odată cu începerea noului an școlar, personalul didactic, nedidactic, studenții și vizitatorii, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor fi obligați să poarte măști de protecție în toate spațiile închise din cadrul instituției de învățământ. Elevii claselor VI-XII și elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic sunt încurajați să poarte masca de protecție în spații închise în situația în care nu poate fi respectată distanța fizică, transmite IPN.

Masca trebuie să acopere gura și nasul.

Prevederile se conțin în hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care nu specifică însă nimic despre purtarea măștilor de către elevii din clasele primare.

În hotărâre sunt precizate și aspecte legate de organizarea programului de instruire.

Astfel, este indicată eșalonarea orelor de începere a lecțiilor sau a cursurilor, dar și a pauzelor din timpul zilei.

De exemplu, intrările și ieșirile grupurilor de elevi sau studenți din instituție vor fi eșalonate cu decalaj de 15-20 de minute, pentru a evita aglomerările.

De asemenea, este specificată diminuarea timpului alocat orelor de curs. Se recomandă reducerea numărului de ore petrecute de elevi studenți în cadrul instituției.

La fel, este recomandată amânarea și anularea activităților care îi reunesc pe copii din diferite clase, a evenimentelor sportive, culturale, precum și a activităților extrașcolare în perioada cu risc sporit de infectare, pentru evitarea aglomerării și limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

Orele de educație fizică vor fi organizate în aer liber, cu alegerea activităților în care distanța fizică poate fi menținută și evitarea activităților care implică un efort fizic sporit.

Sălile de sport vor putea fi utilizate pentru desfășurarea orelor de educație fizică doar în condiții meteorologice nefavorabile.

Se recomandă, în condiții meteorologice favorabile, organizarea orelor și activităților didactice în aer liber la disciplinele școlare care permit desfășurarea demersului didactic, asigurând realizarea competențelor specifice și a finalităților educaționale conform prevederilor curriculare.