Comemorarea, la Cimișlia, a eroilor căzuți în războiul de la Nistru

Comemorarea, la Cimișlia, a eroilor căzuți în războiul de la Nistru

A devenit o tradiție ca, în ultima duminică a lunii iulie din fiecare an, Asociația Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras–Tighina”, filiala Cimișlia, să organizeze comemorarea combatanților căzuți în bătăliile de la Nistru, în primăvara și vara lui 1992.

La războiul de acum 29 de ani au participat 380 de locuitori ai raionului Cimişlia, inclusiv 110 polițiști, 160 de supuși militari care erau în rezervă, 60 de specialiști medicali și 38 de soldați în termen. Zece dintre ei nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.
Participanți la acele evenimente tragice nu numai din această unitate teritorial-administrativă, ci și din afara Republicii Moldova (România, Italia, Olanda), din alte orașe ale țării noastre (Tighina, Ungheni, Căușeni), dar și rude ale celor căzuți pe front, colaboratori ai organelor de interne, reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelurile unu și doi, simpli cetățeni ai orașului au participat la mitingul desfășurat în prima parte a zilei din duminica precedentă.


În deschiderea evenimentului, moderat de către Nina Nenescu, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din localitate, a fost intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, iar la propunerea lui Sergiu Prisăcaru, președinte al organizației raionale Cimișlia a Asociației Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras–Tighina”, a fost anunțat un moment de reculegere în memoria celor care și-au jertfit viețile pentru independența și integritatea țării noastre.
În continuare, vicepreședintele raionului Cimișlia pentru probleme sociale, Vadim Torgai, primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi, participanții la bătălii Nicolae Șumleanschi din România, Ludmila Rusu-Bălțatu din Italia, Iulian Beresteanu din Olanda, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război „Tiras–Tighina”, Anatol Caraman, au venit cu mesaje de mulțumire şi condoleanțe familiilor eroilor căzuți la datorie, au transmis înalte aprecieri combatanților pentru eroismul, sacrificiul, bărbăția şi jertfirea de sine de care au dat dovadă în acele momente cruciale din 1992, urându-le sănătate, înțelepciune, liniște sufletească, pace.


Este de datoria noastră, a generațiilor de astăzi, s-a menționat la miting, să păstrăm veșnic vie memoria despre eroismul celor 10 combatanți din raionul Cimișlia care au fost răpuși în timpul războiului de la Nistru, ca mai apoi numele lor să devină legendă incrustată în piatra rece şi în inimile generațiilor tinere. Să pomenim numele lor, căci au luptat cu jertfire de sine: Buftic Iurie, Cicati Ion, Enache Vladimir, Gladarenco Vasile, Godoroja Ion, Marîi Anatolie, Macheev Alexandru, Neagu Petru, Prăjica Vasile, Roșcovanu Grigore.
Să ținem aprinsă lumina recunoștinței pentru polițiștii, militarii și voluntarii care și-au făcut datoria față de Patrie în acele vremuri de grea cumpănă. Ne închinăm trecutului cu prezentul în numele viitorului.
Discursurile au fost însoțite de cântece pe teme patriotice în interpretarea Ansamblului de fete de la Casa de cultură din orașul Cimișlia, sub îndrumarea Anei Aramă.
Unui grup mare de veterani ai acelui război le-au fost decernate Diplome de Onoare ale Consiliului raional și ale Primăriei orașului Cimișlia, li s-au înmânat distincții de stat, li s-au prins la piept ordinul „Ștefan cel Mare” și medalia „Sfântul Gheorghe”, ultimele două decorații fiind instituite de către participanții la lupte aflați actualmente în diasporă.
Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de flori la piatra comemorativă pe care sunt incrustate numele celor 10 eroi din diferite localități ale raionului Cimișlia, care și-au jertfit viețile pe altarul credinței față de Patrie.
Din banii oferiți de autoritățile publice locale, după miting a fost organizată o masă de pomenire a celor decedați în război sau ca urmare a rănilor sau bolilor în urma participării la acele bătălii.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed